S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului junk atribuit Ungariei, de la negativă la stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului suveran al Ungariei, deoarece avansul economiei se accelerează, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 10:10
S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului junk atribuit Ungariei, de la negativă la stabilă

S&P a menţinut ratingul Ungariei pentru creditele pe termen lung valută şi monedă locală la ‘BB’ din cauza riscurilor legate de nivelul ridicat al datoriei publice şi a lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului de la Budapesta.

Calificativul ‘BB’ face parte din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Ratingurile atribuite Ungariei de S&P sunt similare cu cele de care beneficiază Croaţia şi Portugalia.

Îmbunătăţirea perspectivei ratingului Ungariei, de la negativă la stabilă, ‘reflectă reechilibrarea economiei ţării şi perspectivele solide de creştere’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Majorarea exporturilor şi utilizarea fondurilor europene ar putea duce la creşterea economiei Ungariei cu aproximativ 2% anul acesta, iar excedentul de cont curent a redus vulnerabilităţile externe, apreciază S&P.

Ratingul suveran al Ungariei rămâne constrâns de lipsa de predictibilitate a politicilor Guvernului de la Budapesta şi de nivelul ridicat al datoriei publice, avertizează agenţia. La sfârşitul anului trecut, datoria guvernamentală a ajuns la 79,2% din PIB, cel mai ridicat nivel din rândul statelor din Est membre ale UE, apreciază S&P.

Ratingul de credit al Ungariei ar putea fi revizuit în creştere dacă politicile Guvernului vor încuraja investiţiile, dacă datoria publică va fi redusă într-un mod sustenabil şi vor fi adoptate reforme structurale. Accelerarea procesului de deleveraging de către băncile străine prezente în Ungaria, slăbirea redresării economiei sau înrăutăţirea situaţiei financiare ar putea duce la o retrogradare a calificativelor Ungariei, se spune în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

De la venirea sa la putere, în 2010, premierul Viktor Orban a adoptat mai multe măsuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru bănci şi alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, instituţii ce au salvat Ungaria de la colaps în 2008.

Alte măsuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie şi sprijinirea gospodăriilor care au probleme cu creditele în valută, au ridicat semne de întrebare în rândul investitorilor şi economiştilor.

Ungaria beneficiază de un rating din categoria junk şi din partea celorlalte două mari agenţii de evaluare financiară, Fitch Ratings şi Moody’s Investor Services.

Criticii susţin că, prin taxarea sectoarelor dominate de companiile străine, Guvernul de la Budapesta pune în pericol perspectivele de creştere prin crearea unui mediu care descurajează investiţiile

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...