Vodafone România a lansat M-Pesa, noua platformă destinată transferului de bani şi plăţilor pe mobil

Vodafone România a prezentat, luni, M-Pesa, prima platformă din ţară prin care utilizatorii serviciilor operatorului telecom pot trimite/primi bani sau pot efectua plăţi cu ajutorul telefonului mobil.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 10:24
Vodafone România a lansat M-Pesa, noua platformă destinată transferului de bani şi plăţilor pe mobil

M-Pesa este disponibilă, pentru prima dată în Europa, în reţeaua 4G a Vodafone România, precum şi pe 3G şi 2G, pentru orice client al companiei, abonat sau utilizator de cartelă, indiferent de tipul de telefon folosit.

Serviciul de transfer de bani transformă, astfel, telefonul mobil într-un cont bancar, iar orice client Vodafone cu vârsta de peste 18 ani poate să-şi deschidă un cont M-Pesa.

Accesul la un astfel de sistem se face pe baza unui act identitate, iar înainte de a-l folosi clienţii trebuie să apeleze *789#. Prin contul M-Pesa odată creat, utilizatorul poate depune numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operaţiune ce va fi confirmată imediat prin SMS.

După depunerea banilor în contul M-Pesa, clientul poate să facă toate operaţiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla. Pentru a retrage o sumă primită, clienţii trebuie să meargă la un magazin M-Pesa cu un act de identitate.

M-Pesa se activează gratuit şi are costuri lunare asociate, singurele operaţiuni tarifate fiind trimiterile şi retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, în funcţie de sumă. Astfel, clienţii plătesc între 1 şi 3 lei, în funcţie de sumă, pentru trimiterea de bani instant către orice alt utilizator înregistrat M-Pesa. La retrageri, clienţii plătesc o taxă fixă per tranzacţie, între 2,5 şi 30 de lei, în funcţie de sumă.

Compania Vodafone, care lucrează de câţiva ani la lansarea serviciilor de plăţi cu telefonul mobil, a creat, în 2012, Vodafone M-Payments SRL, special pentru a dezvolta servicii de plăţi şi transfer de bani prin intermediul telefonului mobil.

La ora actuală, serviciul M-Pesa poate fi activat în aproximativ 300 de magazine Vodafone şi ale partenerilor săi, precum şi în reţelele PayZone, RoBest şi Agroland. Până la finele acestui an, M-Pesa va fi disponibil în circa 2.000 de magazine.

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de Vodafone Group şi lansat în anul 2007. La 31 decembrie 2013, serviciul avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi, circa 165.000 de agenţi autorizaţi, la nivel mondial.

Serviciul are o creştere semnificativă a adopţiei, clienţii activi tranzacţionând peste 900 de milioane de euro/lună. România este prima ţară europeană în care serviciul M-Pesa a fost lansat şi cea de-a 10-a la nivel mondial.

Conform datelor companiei, la 31 decembrie 2013, numărul clienţilor a crescut cu 132.466, până la 8.315.389. Clienţii serviciilor pe bază de abonament au reprezentat 40,1%, iar utilizatorii Cartelei Vodafone 59,9%, din baza totală de clienţi de servicii mobile ai Vodafone România.

În plus, utilizatorii prepaid au crescut cu 0,8 puncte procentuale, de la un an la altul.

Pe de altă parte, veniturile din servicii ale operatorului de telefonie mobilă au crescut cu 0,4% în trimestrul încheiat la 31 decembrie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 177,1 milioane de euro.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup internaţional de telecomunicaţii mobile din lume, cu aproximativ 419 de milioane de clienţi, la 31 decembrie 2013.

Grupul are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute în principal online, în timp ce pentru lucruri care implică......
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, ...
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...