Cât din banii pe care îi investiţi se duce în salariile şefilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) taxează de două ori acelaşi leu plasat în fondurile de investiţii, cu două comisioane diferite aplicate în cascadă. ASF va încasa pentru acest an, fără mare efort, comisioane de aproape 20 de milioane de lei, din banii investiţi de români în fondurile de investiţii, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 iun. 2014, 21:03
Cât din banii pe care îi investiţi se duce în salariile şefilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

O treime dintre români preferă să nu-şi mai ţină banii în bănci, mai ales din cauza debânzilor prea mici, dar alternativele de investiţii nu sunt încurajate de scăderea comisioanelor percepute de  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) trebuie să vireze la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o cotă de 1% din veniturile lor de exploatare, care depind de valoarea fondurilor de investiţii administrate.

Pe de altă parte, ASF încasează direct 0,1% din valoarea activelor aflate în administrarea societăţilor de specialitate din România, mai ales în fonduri de investiţii deschise (mutuale).

Veniturile SAI-urilor, taxate deja de ASF, provin însă din comisioanele aplicate tocmai la valoarea activelor.

Aşa se face că ASF taxează de două ori acelaşi leu plasat într-un fond de investiţii.

Românii aveau, la 31 mai, circa 15,3 miliarde de lei în fondurile de investiţii româneşti, dintre care 95% în 69 de fonduri mutuale. Dacă media activelor nete pe întreg anul 2014 se va păstra la acest nivel, rezultă că ASF va lua peste 15 milioane de lei doar din taxa de 0,1% (aşa numita „cotă din valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare), potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Autoritatea pieţei va mai percepe circa 1,5 milioane de lei şi din taxa de 1% pe veniturile de exploatare, iar dacă adăugăm şi comisioanele pe care le ia pe fiecare tranzacţie efectuată de SAI-ui în piaţă, veniturile ASF pe acest an extrase din plasamentele românilor în fondurile de investiţii se vor ridica la circa 20 de milioane de lei (fără SIF-uri şi Fondul Proprietatea).

Cele mai multe fonduri de investiţii româneşti nu au, fiecare, atât de mulţi bani.

Doar cele câteva mari companii de specialitate îşi permit să ia un comision de administrare de circa 1% din valoarea activelor, considerat minim pe piaţa acestui tip de servicii. Restul supravieţuiesc.

Erste Asset Management România (EAM), lidera pieţei de administrare a investiţiilor după valoarea acestora, a înregistrat anul trecut venituri de circa 72 de milioane de lei. EAM administrează active de 6,7 miliarde de lei.

A doua clasată, Raiffeisen Asset Management (RAM) a avut venituri de circa 55 de milioane lei. Cele două companii ocupă 77% din piaţa autohtonă, astfel că numai din veniturile de exploatare ale acestora ASF a luat aproape 1,3 milioane de lei.

Promisiuni

Taxele aplicate fondurilor de investiţii au asigurat mai mult de jumătate (adică peste 28 de milioane de lei) din veniturile din 2012, de 47 de milioane de lei ale CNVM, predecesoarea ASF pe piaţa de capital.   În raportul CNVM intră şi taxele luate de la SIF-uri şi FP.

Piaţa de capital româneşti este una dintre cele mai scumpe din regiune şi aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale sale.

Oficialii ASF au promis cu diferite ocazii că vor reduce comisioanele, dar deocamdată s-au rezumat la teste temporare.

Te-ar mai putea interesa și
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv autoritatea CITR, lichidatorul numit de Tribunalul București pentru a......
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...