Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate – studiu

Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie să facă un efort financiar mai mic în Danemarca, Germania şi Portugalia, decât în Franţa, Marea Britanie şi în Polonia, unde cumpărarea unei locuinţe înghite mai mulţi ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 05:46
Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate - studiu

În Danemarca, achiziţionarea unei locuinţe noi de 70 m.p. nu necesită decât 2,1 ani de venit mediu brut, faţă de 3 ani în Germania şi 3,1 ani în Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanţă Deloitte, care vizează piaţa imobiliară rezidenţială în 15 ţări din Europa şi în Israel.

În Belgia, Olanda, Irlanda, Spania şi Austria, locuinţa este încă relativ abordabilă pentru că achiziţionarea ei necesită între 3,6 şi 5,6 ani de venit mediu brut.

Dimpotrivă, familiile trebuie să investească 7,9 ani de venituri medii brute în Franţa, 8,5 în Marea Britanie şi 10,4 în Rusia, adică un efort financiar mult mai considerabil.

În Republica Cehă, Italia, Ungaria şi Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 până la 7,4 ani de venituri.

Acest efort financiar ‘nu pare să fie corelat semnificativ cu nivelul de bogăţie al ţării’, comentează Deloitte.

De fapt, în ţările cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie şi Franţa, precum şi în altele cu economie mai puţin dezvoltată ca Republica Cehă, Ungaria şi Polonia, el este cvasisimilar, mergând de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.

În ceea ce priveşte preţurile, Londra şi Parisul au rămas capitalele cele mai scumpe în Europa în 2013, cu un preţ mediu pe metru pătrat care poate depăşi 10.000 de euro în prima şi 8.140 euro în a doua.

În opoziţie, Budapesta, Lisabona şi Varşovia sunt capitalele cele mai puţin scumpe din Europa în 2013, cu un preţ mediu pe metru pătrat de 1.140 de euro, 1.640 de euro şi, respectiv, 1.704 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...