Mai multe state membre ale UE au impus un embargo asupra exporturilor de arme către Rusia

Mai multe ţări exportatoare de arme din Uniunea Europeană au impus o interdicţie tacită asupra vânzărilor de arme către Rusia, în contextul crizei ucrainene, relatează luni EUobserver.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 10:14
Mai multe state membre ale UE au impus un embargo asupra exporturilor de arme către Rusia

Ţările din UE încă poartă discuţii despre posibilitatea de a impune un embargo colectiv asupra armelor, ca parte a unei a treia faze de sancţiuni, în cazul în care implicarea Rusiei în criza din estul Ucrainei va escalada.

Profitând de nehotărârea din cadrul UE, Franţa a avansat cu livrarea celor două nave de război Mistral către Rusia, ca parte a unui acord în valoare de 1,2 miliarde de euro. Guvernul francez nu a exclus nici aprobarea de noi contracte în domeniul apărării, atât timp cât nu există o interdicţie la nivelul întregii UE.

Spania, care nu are contracte în desfăşurare cu Rusia, adoptă aceeaşi linie. Miguel Morer Errea, un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol al Apărării, a declarat pentru EUobserver că ‘nu se poate spune că a fost impus un embargo asupra Rusiei (de către Spania)’. El a adăugat că orice noi solicitări privind licenţe de export vor fi analizate ‘de la caz la caz’.

În schimb, Germania şi Marea Britanie au blocat licenţele după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în martie.
Berlinul a precizat într-un comunicat în aprilie că, ‘din cauza actualei situaţii politice, nu este acordat niciun permis pentru export de arme către Rusia’. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat vineri pentru EUobserver că ‘suspendarea rămâne în vigoare’. Decizia Germaniei a însemnat oprirea unui acord convenit înaintea crizei din Ucraina de a construi un centru de pregătire pentru luptă în valoarea de 125 de milioane de euro la Mulno, în centrul Rusiei.

Italia avea de asemenea un contract de 800 de milioane de euro pentru a produce vehicule armate pentru Rusia. Însă Moscova a anulat înţelegerea înainte de criză, spunând că propriile sale vehicule sunt mai ieftine şi mai rezistente.

Autorităţile italiene au refuzat să spună oficial cum va aborda Roma noile solicitări privind licenţele de export.

‘Este o chestiune extrem de sensibilă acum, deoarece încercăm să reducem tensiunile dintre SUA, Europa şi Rusia’, a declarat o sursă italiană. Însă, în practică, ‘vom acţiona ca Germania şi Marea Britanie: cel mai probabil vom respinge orice nou aplicaţie’, a adăugat sursa.

Majoritatea celorlalţi mari exportatori din UE – Belgia, Finlanda, Olanda şi Suedia – au urmat acelaşi exemplu.

În Belgia, licenţele sunt oferite separat de regiunile Flandra şi Valonia. Ambele autorităţi regionale au precizat pentru EUobserver că vor bloca orice noi vânzări de arme către Rusia.

Un oficial al Ministerului finlandez al Apărării, Arto Koski, a afirmat că, dacă va fi o nouă aplicaţie, ‘cred că răspunsul nostru va fi negativ’. Un diplomat olandez, Roel van der Meij, a precizat de asemenea că ‘toate noile aplicaţii de licenţă pentru exportul de bunuri militare către Rusia au fost suspendate’.

Sipri, un ONG de la Stockholm care se ocupă de controlul armelor, a precizat că Suedia, un aliat al Marii Britanii şi al SUA, nu a aprobat vânzări de bunuri sensibile către Rusia nici măcar înainte de criză.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...