Companiile de stat care merg pe pierderi mai mult de doi ani consecutiv vor fi supuse unui audit extern. Va fi introdus un sistem de rating operațional (de la A la E), iar rezultatele evaluării vor determina măsurile aplicabile: menținerea, redresarea, lichidarea, parteneriat public-privat (PPP) sau listarea parțială la bursă.
În plus, profiturile companiilor vor fi virate la bugetul de stat, se mai arată în program. Nu este specificat și procentul, care în prezent este de 90%.
Pentru companiile din energie, programul prevede repartizarea profitului într-un fond de investiții în domeniul energetic și abrogarea legislației prezente care obligă companiile de stat să emită dividende anual.
Printre măsurile anunțate se numără plafonarea indemnizațiilor brute ale conducătorilor companiilor, eliminarea componentelor variabile aprobate prin AGA, precum și stoparea acordării celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu, bonusuri sau prime care nu sunt justificate prin performanță.
Totodată, va fi interzisă capitalizarea companiilor aflate pe pierdere, iar contractele colective de muncă vor fi publicate transparent. Pentru companiile de stat cu potențial, se propune listarea la bursă a unor pachete minoritare, fără ca statul să-și piardă controlul majoritar.
Despre TAROM, companie care a primit ajutor de stat și care nu a mai realizat profit din 2007, programul de guvernare arată „aplicarea planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, în urma căruia operațiunile TAROM vor fi raționalizate, flota va fi reînnoită și costurile vor fi reduse. TAROM trebuie să redevină un actor aerian important în spațiul aerian european și internațional”.
Unele companii (din industria de apărare, minieră non-energetică) pot deveni furnizori ai statului sau ai unor lanțuri europene de aprovizionare, cu contracte ferme.
1 Eliminarea numirilor politice fără competență tehnică/economică;
2. Fiecare CA va fi diminuat ca dimensiune si va avea un target anual legat de: EBITDA, investiții, atragere fonduri externe;
3. Contractele de mandat includ bonusuri de performanță și penalități reale;
4. Limitarea numarului și salariilor consilierilor unui director general.