Agricultorii moldoveni, grav afectați de embargoul rusesc

Agricultorii, producătorii de conserve și producătorii de vin moldoveni se plâng că înregistrează pierderi enorme, după interdicțiile impuse de Rusia și solicită măsuri urgente din partea Guvernului. La aproape un an de când vinurile moldovenești nu mai sunt exportate pe piața rusească, companiile vinicole moldovenești au pierderi de 18 milioane de dolari. Și agricultorii spun că dacă embargoul nu va fi ridicat, pierderile vor ajunge la aproape 150 milioane de dolari.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 05:54
Agricultorii moldoveni, grav afectați de embargoul rusesc

Potrivit unui studiu al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din R.Moldova, în primele trei luni ale anului 2014 toate exporturile de băuturi alcoolice au fost reduse cu aproape 30 la sută. Totodată, exporturile către CSI în această perioadă au scăzut de două ori. Experții susțin că aceste schimbări au fost direct influențate de embargoul rusesc și de reducerea de două ori a livrărilor către Ucraina, scrie RFI Romania

Reprezentantul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Republica Moldova, Grigore Sonic, susține că după embargoul din 2006 au urmat alte mici embargouri în 2009, 2011 și 2013. Cel mai mult au avut de suferit întreprinderile mari, care au investit mult în industrie, în utilaje.

Vinificatorii moldoveni cer intervenția statului și propun o serie de măsuri, menite să diminueze efectele embargoului, cum ar fi crearea unui Fond pentru restructurarea creditelor vinificatorilor obținute de la băncile comerciale locale, subvenționarea dobânzilor la creditele accesate de vinificatori, promovarea consumului de vin autohton pe piața internă și eliminarea restricțiilor legate de publicitatea acestuia/introducerea restricțiilor pentru promovarea și consumul băuturilor alcoolice tari.

Și producătorii de conserve solicită susținere din parte autorităților – compensații, să amâne taxele și plățile la bugetul de stat, dar și să le ofere împrumuturi la dobânzi mici. După ce în iulie Rusia a restricționat accesul fructelor și conservelor din R.Moldova, fabricile moldovenești au înregistrat pierderi de aproape 200 de milioane de lei.

Premierul: „Situaţia este complicată, dar nu trebuie să disperăm”

După o întrevedere cu fermierii și procesatorii de mere și prune, Executivul a anunțat că va compensa pierderile pe care le suportă din cauza restricțiilor, impuse de Federația Rusă. „Vom oferi, din surse proprii sau de la organizaţii financiare internaţionale, compensaţii pentru fermieri şi procesatori, astfel încât aceştia să-şi poată dezvolta afacerile mai departe, iar angajaţii să primească salariile. Situaţia este complicată, dar nu trebuie să disperăm. Nu vom permite ca industria procesatoare, extrem de importantă pentru Republica Moldova, să falimenteze”, a menţionat prim-ministrul, Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a declarat că Guvernul va purta discuţii cu furnizorii de energie electrică şi gaz, precum şi cu reprezentanţii sectorului bancar, pentru a-i determina să diminueze presiunea asupra fermierilor şi procesatorilor.

Premierul a menţionat că Guvernul Republicii Moldova va continua să identifice noi pieţe de desfacere pentru fructele şi conservele moldoveneşti.

Între timp, Serviciul federal rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară (Rosselhoznadzor) a acuzat Republica Moldova că folosește documente false pentru a continua livrarea produselor pe piața rusă, încălcând astfel embargoul privind exportul de fructe și legume în Rusia.

Anterior, Rusia a anunțat că, începând cu 1 septembrie va introduce taxe vamale la principalele exporturi din R.Moldova.

Măsurile Kremlinui vin la doar o lună după ce R.Moldova a semnat Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața din România, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, consultate......
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...