Rosneft ar putea primi circa 41 mld. dolari pentru a face faţă sancţiunilor occidentale – Medvedev

Cel mai mare grup petrolier din Rusia, Rosneft, ar putea primi un ajutor de stat de 1.500 miliarde de ruble (40,6 miliarde de dolari) pentru a-şi achita datoria masivă, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei ruse 'Vedomosti', transmite Reuters.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 09:35
Rosneft ar putea primi circa 41 mld. dolari pentru a face faţă sancţiunilor occidentale - Medvedev

Luna trecută, o sursă guvernamentală anunţa că directorul general al Rosneft, Igor Sechin, a solicitat guvernului de la Kremlin un sprijin financiar de până la 1.500 miliarde de ruble pentru a ajuta cea mai mare companie petrolieră rusă să facă faţă sancţiunilor economice occidentale.

Un oficial anonim a caracterizat planul lui Igor Sechin ca fiind ‘oribil’, iar o altă sursă guvernamentală a declarat, pentru ‘Vedomosti’, că este puţin probabil ca Medvedev să sprijine planul. Totuşi, premierul rus a afirmat luni că Rosneft ar putea primi ajutor de stat.

‘Cifra pare impresionantă, dar totul trebuie făcut într-un an. Am analizat recent programul de investiţii al Rosneft. Compania trebuie să-şi menţină nivelul producţiei, deoarece este o sursă majoră de venituri din taxe’, a declarat Dmitri Medvedev.

Acesta a adăugat: ‘Prin urmare, trebuie să ajutăm compania să-şi menţină nivelul investiţiilor. Luăm în considerare diverse moduri de a o sprijini’.

De asemenea, Medvedev a apreciat că ajutorul de stat pentru Rosneft, unul dintre cei mai mari plătitori de taxe din Rusia, va fi benefic pentru stat.

‘Nu am nici un dubiu privind performanţa companiei pe termen mediu spre lung. Investiţia va fi recuperată’, a declarat premierul rus.

Potrivit celor mai recente date financiare, Rosneft, companie la care statul rus deţine aproximativ 70% din acţiuni, avea la finele celui de al doilea trimestru datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble şi trebuie să ramburseze datorii de 440 miliarde de ruble până la finele acestui an şi alte 626 miliarde de ruble anul viitor.

În cadrul sancţiunilor impuse de occidentali pentru rolul Moscovei în criza ucraineană, SUA au interzis acordarea de credite şi împrumuturi cu o maturitate mai mare de 90 de zile către Rosneft, iar băncile şi investitorii europeni s-au alăturat acestor sancţiuni.

Pe lângă Rosneft, sancţiunile occidentale afectează şi alte companii ruseşti printre care băncile Gazprombank, VEB şi Russian Agricultural, care au cerut guvernului să le sprijine cu fonduri publice.

Rosneft este responsabil pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, cel mai mare producător mondial de aur negru. În ultimii ani, producţia de ţiţei a Rusiei a crescut puternic ca urmare a repunerii în funcţiune a unor zăcăminte datând din perioada sovietică, însă, analiştii se aşteaptă la un declin al producţiei la aceste zăcăminte în lipsa unor investiţii masive.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...