Consilierul de la APIA Constanţa, arestat preventiv pentru fraude cu fonduri europene

Tribunalul Constanţa a decis marţi arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA - Centrul Judeţean Constanţa, acuzat de procurorii DNA de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 18:03
Consilierul de la APIA Constanţa, arestat preventiv pentru fraude cu fonduri europene

Instanţa a admis propunerea de arestare preventivă şi în cazul celuilalt inculpat din dosar, respectiv Laura Şerban. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Cei doi au fost reţinuţi marţi de procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2013, la APIA – Centrul Judeţean Constanţa au fost înregistrate mai multe dosare privind cererea unică de plată, întocmite pe numele Laurei Şerban şi ale altor trei persoane, în calitate de fermieri, prin care se solicita acordarea de subvenţii de la bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul naţional, cuvenite pentru suprafeţele de teren pe care le exploatau.

‘În baza cererilor formulate de presupuşii fermierii şi a documentelor anexate, APIA Constanţa a achitat sume importante de bani în conturile acestora, atât din bugetul general al Uniunii Europene cât şi din bugetul naţional. În total, în conturile celor patru persoane au fost viraţi 1.647.054 lei. Ulterior, din verificările efectuate, a rezultat că toate adeverinţele şi declaraţiile din dosarele privind cererile unice de plată formulate de cei patru presupuşi fermieri sunt false’, susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că sumele de bani virate de APIA în contul Laurei Şerban au fost retrase integral de către aceasta din urmă, iar sumele virate în conturile celorlalţi trei presupuşi fermieri au fost retrase de către o altă persoană, de asemenea urmărită penal în cauză, care figura ca împuternicit în acest sens.

DNA a arătat că, în realitate, presupuşii fermieri sunt persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

‘În perioada mai 2011 – mai 2013, Răzvan Alexandru Ionescu, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu care decurgeau din calitatea de funcţionar public la APIA Constanţa, a contrafăcut scrierea din cererile de finanţare atribuite celor patru persoane, presupuşi fermieri, a folosit la APIA – Centrul judeţean Constanţa mai multe documente false, în dosarele celor patru persoane şi i-a indus în eroare pe reprezentanţii APIA , cu efectul obţinerii, pe nedrept, de fonduri europene şi de bani de la bugetul naţional. De asemenea, Laura Şerban, la data de 21.05.2013, a formulat, în faţa funcţionarilor APIA – Centrul judeţean Constanţa, declaraţii necorespunzătoare adevărului, a folosit la APIA – Centrul judeţean Constanţa declaraţii şi documente false, obţinând pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi din bugetul naţional’, a mai constatat DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...