Qatarul o asigură pe Merkel că nu finanţează Statul Islamic

Cancelarul german Angela Merkel a primit asigurări miercuri de la Qatar că nu oferă sprijin financiar Statului Islamic, în timp ce liderii europeni şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru a consolida o alianţă de combatere a grupului jihadist, relatează agenţia DPA.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 05:33
Qatarul o asigură pe Merkel că nu finanţează Statul Islamic

‘Qatarul nu a sponsorizat şi nu ar sponsoriza niciodată organizaţii teroriste’, a declarat emirul, şeic Tamim Bin Hamad Al-Thani, într-o conferinţă de presă după discuţii cu Merkel la Berlin.

Qatarul a fost acuzat în mod repetat că oferă sprijin financiar grupurilor extremiste, inclusiv Statului Islamic, care a luat sub control zone vaste din Irak şi Siria în ultimele luni, scrie Agerpres.

Merkel a afirmat că a discutat deschis despre aceste acuzaţii cu Tamim şi că el ‘a asigurat în mod credibil’ că informaţiile potrivit cărora ţara sa a finanţat grupuri teroriste sunt false.

‘Nu am niciun motiv să mă îndoiesc de cuvântul emirului’, a spus ea, adăugând că atât Qatarul cât şi Germania se opun ‘brutalităţii şi intoleranţei’ Statului Islamic.

Vizita de două zile a emirului în vârstă de 34 de ani este prima în Germania – cea mai mare economie a Europei – după ce el a preluat puterea în Qatar de la tatăl său în urmă cu un an.

În plus faţă de acuzaţiile că sprijină grupuri teroriste, micul stat din Golf s-a confruntat cu apeluri de la state arabe pentru a nu-i mai susţine pe liderii Frăţiei Musulmane, aminteşte DPA.

Săptămâna trecută, Qatarul a cedat presiunii şi a fost de acord să expulzeze membrii Frăţiei Musulmane de pe teritoriul său.

Discuţiile emirului la Berlin au avut loc înaintea unei întâlniri la Paris între preşedintele francez Francois Hollande şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, ţară ce se învecinează atât cu Irakul cât şi cu Siria.

Iordania şi Qatarul sunt printre cele 10 state arabe care s-au angajat să sprijine coaliţia de aproximativ 40 de ţări condusă de Statele Unite pentru a pune capăt ameninţării reprezentate de militanţii Statului Islamic.

Germania şi Franţa sprijină de asemenea lupta împotriva grupului jihadist. Luna trecută, Berlinul a spart un tabu naţional cu privire la trimiterea de arme în zone de conflict internaţional prin furnizarea de echipamente militare kurzilor ce luptă contra Statului Islamic în nordul Irakului.

Te-ar mai putea interesa și
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că "nicio presiune internaţională" nu va împiedica Israelul "să se apere", notează AFP....
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jiping
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi ...
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă "echitabilă" cu China în ...
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac rus cu drone a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiunea nord-estică Sumî, au anunţat luni ...
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat ...