Marja de negociere a preţului cerut pentru apartamentele din „Prima Casă”: 5%. Studiu

Firma care deţine portalul www.imobiliare.ro lansează împreună cu specialişti în statistică sisteme de evaluare automată a proprietăţilor imobiliare.
Andrada Ghira - mar, 23 sept. 2014, 21:02
Marja de negociere a preţului cerut pentru apartamentele din

Realmedia Network, firma din spatele portalului imobiliare.ro a atras fonduri nerambursabile în valoare de 200.000 de euro pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem online pentru evaluarea automată a proprietăţilor imobiliare, având la bază modele statistice şi standarde internaţionale de evaluare. Sistemul va fi disponibil în trei variante adresate unor segmente de piață specifice. Sunt vizate băncile, care pot folosi aceste unelte la scoringul preliminar în cazul unui credit, în cazul proprietăţilor executate silit, dar şi de evaluatori şi agenţi imobiliari, nu și de către cumpărători sau vânzătorii.

„Din analizele noastre am observat că apartamentele de până în 60.000 de euro se tranzacţionează la un preţ foarte apropiat de cel cerut. Marja de negociere pentru acest tip de proprietăţi, dintre ultimul preţ cerut şi cel tranzacţionat, este de 3-5%. De asemenea, 30% din tranzacţii au fost intermediate de agenţi imobiliari”, a declarat spune Dorel Niţu, managerul proiectului şi coordonatorul Analize Imobiliare.

ACP, unul dintre sisteme, este deja folosit de peste 30 de agenţii în varianta demo, iar săptămâna viitoare va fi lansat oficial spre vânzare. ACP va oferi agentului imobiliar o recomandare pentru preţul de listare al proprietăţii, dar şi o estimare a valorii finale de tranzacţionare.

Spre exemplu, un proprietar apelează la o agenţie pentru vânzarea unui apartament cu trei camere din apropierea staţiei de metrou Iancului din Bucureşti. Agentul utilizează sistemul ACP care îi va arăta, printr-o analiză comparativă care sunt preţurile cerute în zona respectivă de alţi proprietari, pentru locuinţe similare ca şi caracteristici. Pe lângă preţul cerut, va mai primi şi preţul de tranzacţionare.

„Avem preţuri de tranzacţionare pentru şase mari oraşe, colectate de la agenţii, dar şi de la proprietari, care au fost sunaţi prin call-center şi întrebaţi care a fost preţul cerut şi cel tranzacţionat. Sperăm ca pe viitor să putem obţine aceste preţuri de tranzacţionare direct de la agenţii. De-abia acum încep să vadă şi ele utilitatea acestor date”, mai spune Dorel Niţu, managerul proiectului. 

Deşi sunt agenţii imobiliare care îşi fac singure aceste rapoarte, ele sunt reprezentative doar la nivel de agenţie, nu şi la nivel de piaţă. Analize Imobiliare monitorizează nu doar anunţurile publicate pe portalul imobiliare.ro, dar şi cele ale altor portaluri şi din ziare. Prețul pentru generarea a 20 de rapoarte este de 40 de euro/lună.

Portalul imobiliare.ro are şi o aplicaţie care permite oricui să vadă, informativ, care sunt preţurile cerute de alţi proprietari pentru locuinţele dintr-o zonă anume. Astfel, după ce se introduc date specifice, site-ul generază un grafic care arată preţul mediu cerut, dar şi minimul şi maximul. 

Cine va folosi sistemele 

Sistemul va fi disponibil în trei variante adresate unor segmente de piață specifice. Astfel, Analiza Comparativă de Piață (ACP), dedicată agenților imobiliari, oferă, pentru proprietatea luată în calcul, atât o recomandare pentru prețul de listare, cât și o estimare a valorii finale de tranzacționare.

Soluția de Evaluare a Proprietăților Imobiliare (EPI) este adaptată nevoilor evaluatorilor ANEVAR și folosește metoda comparațiilor directe pentru a furniza, în final, valoarea de piață a unui imobil.

O altă aplicație, dedicată evaluatorilor dar și instituțiilor financiar-bancare, Evaluarea Automată a Proprietăților Imobiliare (AVM) este un instrument rapid de evaluare ce furnizează în timp real valori de piață considerate credibile.

Aplicația folosește baza de date a Imobiliare.ro, dar și informații privind prețuri efective de tranzacționare (pentru marile orașe). La dezvoltarea proiectului au luat parte și Dorel Niță, Iulian Ștefănescu, director general adjunct al companiei Romcontrol, membru și lector în cadrul ANEVAR, Mihai Gheorghe, doctor în cibernetică și statistică economică și director prețuri în cadrul Institutului Național de Statistică (INS), Raoul Savos, specialist în econometrie, statistică și matematici aplicate și membru al Institutului Internațional de Statistică (ISI) și Momentum Technologies, ce activează pe piața evaluărilor automate din Olanda.

Pentru acest an, cifra de afaceri a portalului imobiliare.ro este estimată la două milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% de către stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), se......
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, ...