Producătorii de medicamente generice vor să renunţe la 200 de oameni din cauza fiscalităţii sufocante

Producătorii de medicamente generice din România, reuniţi în Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), anunţă că vor disponibiliza peste 200 de angajaţi până la sfârşitul anului şi că tendinţa se va menţine în anii ce vin, din cauza regimului fiscal nesustenabil care descuajează producţia de medicamente. 
Cristina Şomănescu - mar, 07 oct. 2014, 09:57
Producătorii de medicamente generice vor să renunţe la 200 de oameni din cauza fiscalităţii sufocante

Producătorii care fac parte din APMGR asigură 8.000 de locuri de muncă în România şi contribuie cu circa 1,5% la PIB-ul României, prin impozite directe şi indirecte.

Printre producătorii de medicamente generice din România, membri ai APMGR, se numără: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

„Autoritaţile ar trebui să fie conştiente că industria locala nu este doar un furnizor de medicamente, ci şi un angajator strategic, care oferă locuri de muncă înalt calificate şi un contributor important la creşterea economică, în mod special prin creşterea potenţialului de export al industriei,” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate dintre aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preţ mai mic de 50 lei, iar 45% dintre ele erau fabricate în România. Prin dispariţia acestora şi utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienţii trebuie să plătească mai mult pentru acelaşi tratament.

„Dispariţia medicamentelor generice, accesibile ca preţ, are efecte grave pentru cele mai vulnerabile categorii sociale, dar afectează puternic şi economia românească, prin diminuarea producţiei locale”, a atras atenţia Laurenţiu Mihai.

Sectorul farmaceutic a fost prezentat ca un domeniu strategic pentru economia României, în cadrul Strategiei Naţionale pentru Competitivitate 2014-2020 şi, cu toate acestea, politicile publice în vigoare blochează dezvoltarea economică a acestui sector de producţie şi, în unele cazuri, împing spre insolvenţă companiile producătoare de medicamente generice.

În acest context, APMGR solicită autorităţilor să adopte de urgenţă o serie de măsuri care să faciliteze accesul pe piaţă al medicamentelor generice şi să înlăture barierele care blochează investiţiile în producţia locală. Printre acestea se numără:

Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback prin introducerea unui clawback diferenţiat pentru medicamentele generice şi reducerea nivelului actual al taxei de peste 20% trimestrial;
Modificarea mecanismului de stabilire a preţurilor medicamentelor de către Ministerul Sănătăţii prin renunţarea la dubla referenţiere (respectiv compararea preţului genericului atât cu cel al produsului original (maximum 65%), cât şi cu cel din cele 11 state de referinţă);
Introducerea unui sistem de monitorizare al prescrierilor şi a unei politici clare în privinţa prescrierii de medicamente compensate;
• Introducerea unor politici de încurajare a prezenţei şi volumului activităţilor locale de producţie ale industriei producătoare de medicamente generice, precum şi definirea adecvată a activităţilor de cercetare şi dezvoltare desfăşurate în facilităţi de profil din România.

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Baia Mare, Cluj Napoca, Tîrgu Mureș și Timișoara, unde produc peste 1.500 de medicamente generice care acoperă toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă.

Te-ar mai putea interesa și
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum nou în lungime de 5 kilometri, prima din cele şapte centuri noi construite......
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu ...