Ce-i nemulţumeşte şi ce îi atrage pe afaceriştii germani în România – directorul Camerei de Comerţ Româno-Germane

Oamenii de afaceri germani au mult de lucru în România, pentru că aceasta „mai are mult de recuperat din punct de vedere economic”. Asta „deschide noi perspective de afaceri” oamenilor de afaceri germani,  potrivit răspunsurilor lui Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno- Germane (AHK România), la întrebările ECONOMICA.NET.  Pe de altă parte, lipsa de profesionalism a autorităţilor este una dintre problemele cu care nemţii şi nu numai ei se confruntă în România.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 nov. 2014, 07:26
Ce-i nemulţumeşte şi ce îi atrage pe afaceriştii germani în România - directorul Camerei de Comerţ Româno-Germane

„Faptul că România mai are mult de recuperat, din punct de vedere economic, deschide noi perspective de afaceri interesante, mai ales pentru investitorii germani”, a declarat Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno- Germane (AHK România), pentru ECONOMICA.NET.

La sfârşitul anului, erau înregistrate în România circa 8.000 de companii active cu capital german. Germania a fost pentru a şaptea oară consecutiv cel mai important partener comercial al României, potrivit datelor citate de AHK România.

Peste 40% dintre firmele cu capital german activează în cadrul industriei prelucrătoare. „Sectorul automotive se află în topul preferinţelor investitorilor germani. Interesante şi atractive pentru firmele germane sunt mediul, energia, comerţul, industria alimentară, agricultura sau IT&C”, spune şeful AHK România.

România surprinzătoare

Nemţii fac afaceri pe termen lung, dar pe politicienii români îi interesează doar termenul scurt.

„Din păcate, de multe ori problema esențială o reprezintă orizonturile de timp diferite în ce privește planificarea între mediul privat și decidenții politici”, spune Sebastian Metz. „Firmele care au investit în România au făcut aceste investiții pe termen lung – ele nu planifică pe termen scurt și nici în funcție de cicluri electorale”, adaugă oficialul AHK România.

Astfel că nu este o calitate, în faţa oamenilor de afaceri germani, faptul de a surprinde mediul de afaceri.

Mediul de afaceri îşi doreşte stabilitate, predictibilitate, posibilitatea de a realiza planuri pe termen lung”.

Toate acestea, ca şi „siguranța planificării în sectorul privat trebuie să fie garantate. Ne-am dori o strategie pe termen lung și acțiuni bine gândite în domeniul politicilor fiscale, transpuse apoi în legislație. Acest lucru ar avea efecte pozitive și pe piața muncii”, a mai spus directorul   general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

Relaţia cu autorităţile

„Nici când vine vorba de birocrație, România nu este foarte bine văzută. Autorităților le lipsește adesea profesionalismul și ar trebui să aibă o atitudine mai cooperantă față de mediul de afaceri privat”, a declarat fără ocolişuri Sebastian Metz, pentru ECONOMICA.NET.

România are nevoie de o dezvoltare stabilă a condiţiilor economice pentru a-şi păstra atractivitatea, în vreme ce teme precum întârzierea progreselor în infrastructură, „transparența în cazul licitațiilor publice, corupția și justiția sunt în general apreciate negativ de către investitori în general, nu doar de cei germani”, a conchis directorul AHK România.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...