Producţia industrială a crescut cu 7%, în primele zece luni din 2014

Producţia industrială a crescut, în primele zece luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2013, ca serie brută cu 7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 08:29
Producţia industrială a crescut cu 7%, în primele zece luni din 2014

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,0%, datorită creşterii industriei prelucrătoare, cu 8,4%, şi a industriei extractive, cu 1,0%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (9,0%), industria bunurilor intermediare (4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele zece luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, a crescut cu 8,0%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 9,5%, şi industriei extractive, cu 1,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (13,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,3%), industria bunurilor intermediare (5,4%) şi industria bunurilor de uz curent (5,2%). Industria energetică a scăzut cu 1,7%.

Conform datelor INS, în luna octombrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,1%, susţinută de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,7%), industria extractivă (+8,2%) şi industria prelucrătoare (+4,4%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor de uz curent (9,2%), industria energetică (9,0%), industria bunurilor intermediare (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,5%, datorită creşterii industriei extractive, cu 6,3%, producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 1,5%, şi industriei prelucrătoare, cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,1%), industria bunurilor de uz curent (4,3%), industria energetică (2,4%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2,8%.

De asemenea, datele INS arată că în luna octombrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,7%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (5,0%) şi a industriei extractive (4,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 9,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,6%), industria bunurilor de capital (7,2%), industria bunurilor de uz curent (2,7%) şi industria bunurilor intermediare (2,0%). Industria energetică a scăzut cu 7,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 3,0%, ca urmare a creşterii industriei extractive, cu 5,9%, şi industriei prelucrătoare, cu 4,3%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 10,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,9%), industria bunurilor de capital (7,6%), industria bunurilor de uz curent (1,7%) şi industria bunurilor intermediare (1,1%). Industria energetică a scăzut cu 7,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Israel-Hamas: Hezbollah anunţă că a bombardat nordul Israelului după uciderea unuia dintre comandanţii săi
Israel-Hamas: Hezbollah anunţă că a bombardat nordul Israelului după uciderea unuia dintre comandanţii săi
Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat miercuri că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă Tiberiada, la aproximativ 30 de......
Carburanții s-au ieftinit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina în România
Carburanții s-au ieftinit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou, azi-dimineață, prețul benzinei ...
Putin a sosit în China pentru o vizită de două zile
Putin a sosit în China pentru o vizită de două zile
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit joi în China pentru o vizită de două zile în cursul căreia se va întâlni ...
Prevânzarea Sealana de pe Solana strânge 500.000 USD
Prevânzarea Sealana de pe Solana strânge 500.000 USD
Prevânzarea noului proiect Sealana pentru tokenul său $SEAL a obținut un sprijin financiar impresionant de 500.000 de ...