Război în Ucraina: UE va face toate eforturile ca summitul de la Minsk să aibă rezultate pozitive – Fabius

Ministrul de externe al Franţei, Laurent Fabius, a cărui ţară este, alături de Germania, iniţiatoarea unui plan de pace pentru Ucraina, a dat asigurări luni, la Bruxelles, că UE va face toate eforturile posibile pentru ca summitul de miercuri de la Minsk în problema ucraineană să se încheie cu rezultate pozitive.
Economica.net - lun, 09 feb. 2015, 14:53
Război în Ucraina: UE va face toate eforturile ca summitul de la Minsk să aibă rezultate pozitive - Fabius

”Succesul summitului dintre Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina nu este garantat, dar UE va depune toate eforturile pentru ca la această întâlnire să fie obţinute rezultate pozitive’, a afirmat şeful diplomaţiei de la Paris, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statale membre ale Uniunii Europene, potrivit agenţiei TASS.

”Rămân încă multe probleme de clarificat – la câţi kilometri trebuie să fie retras armamentul greu, cum poate fi asigurat controlul la graniţă, care va fi statutul juridic al regiunilor Doneţk şi Lugansk. Mai sunt multe de făcut, nu sunt obţinute încă rezultate, dar noi vom face tot posibilul pentru a ajunge la reglementare (a situaţiei din estul Ucrainei) pe cale diplomatică”, a subliniat Laurent Fabius.

Liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei au convenit, duminică, în cadrul unei teleconferinţe, să se întâlnească miercuri în capitala belarusă Minsk, într-o nouă încercare de a găsi o soluţie pentru conflictul din estul ucrainean şi a evita astfel ‘un război total’, după cum a indicat cancelaria de la Berlin. Vladimir Putin a confirmat această înţelegere, dar a ţinut să precizeze că summitul din 11 februarie de la Minsk va avea loc dacă liderii celor patru state vor reuşi până atunci să cadă de acord ‘asupra unor puncte’ din planul de pace pentru Ucraina.

Planul iniţiat de Paris şi Berlin, prezentat de preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel săptămâna trecută la Kiev şi Moscova, propune, între altele, o autonomie mai largă pentru regiunile separatiste (Doneţk şi Lugansk) şi o zonă demilitarizată cu o lăţime de 50 – 70 km de-a lungul liniei frontului.

Reuniunea de la Minsk este precedată de o întâlnire, la nivel de directori politici ai ministerelor de externe de la Paris, Berlin, Kiev şi Moscova, ce va avea loc luni şi marţi în capitala germană, în cadrul căreia reprezentanţii celor patru state vor încerca să clarifice punctele nerezolvate din planul de pace propus de Franţa şi Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...