Producţia industrială – serie brută – a crescut anul trecut cu 6,1%, dar a scăzut cu 13,1% în decembrie 2014

Producţia industrială a crescut anul trecut cu 6,1% (serie brută), comparativ cu 2013, iar în decembrie 2014 a scăzut faţă de luna precedentă cu 13,1%, ca serie brută, şi cu 0,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor provizorii date joi publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 09:43
Producţia industrială -  serie brută -  a crescut anul trecut cu 6,1%, dar a scăzut cu 13,1% în decembrie 2014

În 2014, comparativ cu anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,1%, datorită creşterii industriei prelucrătoare, cu 7,5%, şi industriei extractive, cu 1%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,7%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri, respectiv industria bunurilor de capital (11,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,6%), industria bunurilor intermediare (3,9%) şi industria bunurilor de uz curent (3,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,6%.

În luna decembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a coborât faţă de luna precedentă cu 13,1%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare cu 16,1%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 9%, respectiv cu 7,9%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată – 29,8%, industria bunurilor intermediare – 17,8%, industria bunurilor de capital – 16,3%, şi industria bunurilor de uz curent -7,9%. Industria energetică a crescut cu 6,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în decembrie 2014 cu 0,3%, faţă de noiembrie 2014, din cauza scăderii industriei prelucrătoare, cu 0,7%. Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 5,6%, respectiv cu 1%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (4,1%), industria bunurilor intermediare (1,9%) şi industria bunurilor de uz curent (0,7%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria energetică au scăzut cu 8,2%, respectiv cu 0,2%.

În luna decembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de decembrie 2013 cu 3,1%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare, cu 4,5%, şi a industriei extractive, cu 4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,1%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (6,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,7%), industria bunurilor intermediare (4,6%), industria bunurilor de uz curent (1,1%) şi scăderi în industria energetică (5,5%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 3,1%, în decembrie 2014, faţă de luna similară a anului anterior, datorită creşterii industriei prelucrătoare, cu 4,2%, şi industriei extractive, cu 3,7%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (10,3%), industria bunurilor intermediare (3,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (2,7%). Industria energetică şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 5,2%, respectiv cu 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje la nivel național,......
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...