Firmă din România care te verifică la angajare: dacă exagerezi sau minţi în CV, vei fi prins

În criză, numărul candidaţilor care exagerează sau mint în CV-urile lor e mai mare decât înainte de 2008, spun recrutorii. În acest context, pe piaţa locală a apărut prima firmă specializată în verificarea trecutului candidaţilor care aplică pentru un loc de muncă, dar şi a celor care sunt deja angajaţi. Firma se numeşte Mindit şi verifică dacă ai omis în CV informaţii care ţi-ar putea scădea cota la o potenţială angajare, precum: ai fost concediat din cauza problemelor de comportament, ai furat, ai exagerat calificările dobândite sau nivelul de experienţă.
Cristina Şomănescu - lun, 25 feb. 2013, 22:07
Firmă din România care te verifică la angajare: dacă exagerezi sau minţi în CV, vei fi prins

Mindit este prima companie din România specializată în verificarea trecutului angajaților și candidaților pentru posturile-cheie din toate domeniile de activitate. Firma lucrează cu experți specializați în această nișă şi a fost lansată recent pe piaţa locală.

În ce constă verificarea trecutului unui angajat sau potențial angajat

Pe de o parte, firma Mindit verifică datele obiective care alcătuiesc traseul profesional al candidatului vizat, de la data angajării la precedentul loc de muncă, ce responsabilităţi a avut, într-adevăr, la locul de muncă indicat în CV, cu cât a fost remunerat, dacă a fost concediat şi de ce, precum şi ce diplome a obţinut şi când le-a obţinut. Firma Mindit mai verifică recomandările candidatului investigat, cazierul şi istoricul său la biroul de credite.

Pe de altă parte, firma Mindit investighează dacă respectivul candidat a avut probleme legate de etica muncii şi probleme de comportament la precedentul loc de muncă.

Nu în ultimul rând, într-un raport complet despre candidat, firma Mindit investighează prezența (social) media a candidatului, verifică afilierea lui la diferite asociații profesionale sau ale altor companii.

De ce e relevantă verificarea profilelor de social media ale candidaţilor

Informaţiile din această zonă (informală) devin relevante la angajare în cazul candidaţilor care au publicat pe profilele lor de social media informaţii defăimătoare la adresa angajatorului care i-a concediat. Or, potenţialii angajatori vor să se delimiteze de candidaţi care obişnuiesc să reacţioneze/să procedeze astfel, ne explică oficialul Mindit.

Informațiile pentru confirmarea sau infirmarea datelor din CV-uri sunt verificate de Mindit la sursă (companiile la care au lucrat candidaţii, şcolile absolvite indicate în CV).

Verificarea trecutului candidaților sau angajaților se realizează cu acceptul scris al acestora și „acordă prioritate protejării de orice forme de abuzuri sau efecte colaterale asupra vieții profesionale sau personale”, asigură oficialii Mindit.
În cazul angajaţilor, verificarea trecutului se face doar în condițiile în care nu există niciun risc pentru candidat de a încheia prematur contractul cu actualul angajator, mai spun oficialii Mindit.

Verificând toate aceste informaţii, firma Mindit furnizează angajatorului o evaluare obiectivă a reputației profesionale a candidatului avut în vizor pentru angajare.

Verificare veridicităţii informaţiilor din CV e imperativă în cazul posturilor pentru care încrederea în candidatul selectat e un factor determinant în procesul de recrutare. Vorbim de poziţii din domeniul  financiar, medical, educațional, dar și în pozițiile de middle și top management.

“Pericolele la care se expun organizațiile prin intermediul aplicațiilor frauduloase nu se rezumă la discrepanțe minore sau ușoare exagerări în ceea ce privește experiența sau aptitudinile. Sunt cazuri în care falsurile nedescoperite duc la consecinţe dramatice, cum ar fi angajarea unui individ care a fost anterior concediat pentru furt într-o poziție cu acces la fondurile clienților”, spune Irina Arsene, CEO al Mindit.  

Amploarea exagerărilor şi minciunilor din CV-uri. Iată ce spun studiile

O concluzie contraintuitivă a unui studiu publicat în SUA în 2012, de către Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) spune că managerii au tendința să mintă mai mult în CV decât angajații necalificați (managerii în proporţie de 38%, comparativ cu 22% – angajaţii necalificaţi), pentru că sunt mai ambițioși și au CV-uri mai lungi, ceea ce le oferă mai multe “oportunități” să mintă.  
În mai 2012, CEO Yahoo, Scott Thompson, a fost concediat la doar câteva luni de la angajare pentru că s-a demonstrat că a mințit în CV că are o diplomă în informatică.
CIFAS, Organizația pentru protecția anti-fraudă din Marea Britanie, a raportat pentru prima jumătate a anului 2012 o creștere cu 160% (relativ la aceeaşi perioadă a anului 2011) a numărului de aplicanți la diferite posturi ale căror CV-uri conțineau informaţii false la capitolul educație sau experiență.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministerul Finanțelor a împrumutat 150 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 150 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 150 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a ...
Analiză Euler Hermes – Don`t Look Up! Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în 2022
Analiză Euler Hermes – Don`t Look Up! Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în 2022
Redresarea post-criză rămâne robustă, dar continuă să fie inegală din cauza discrepanțelor tot mai mari între economiile ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană Autonet Group
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Autonet Group Holding AG din Elveția a preluat societatea Augsburg ...