Firma din România care vă verifică la angajare: dacă exageraţi sau minţiţi în CV, veţi fi prins

În criză, numărul candidaţilor care exagerează sau mint în CV-urile lor e mai mare decât înainte de 2008, spun recrutorii. În acest context, pe piaţa locală a apărut prima firmă specializată în verificarea trecutului candidaţilor care aplică pentru un loc de muncă, dar şi a celor care sunt deja angajaţi. Firma se numeşte Mindit şi verifică dacă aţi omis în CV informaţii care v-ar putea scădea cota la o potenţială angajare, precum: aţi fost concediat din cauza problemelor de comportament, aţi furat, aţi exagerat calificările dobândite sau nivelul de experienţă.
Cristina Şomănescu - lun, 25 feb. 2013, 22:07
Firma din România care vă verifică la angajare: dacă exageraţi sau minţiţi în CV, veţi fi prins

Mindit este prima companie din România specializată în verificarea trecutului angajaților și candidaților pentru posturile-cheie din toate domeniile de activitate. Firma lucrează cu experți specializați în această nișă şi a fost lansată recent pe piaţa locală.

În ce constă verificarea trecutului unui angajat sau potențial angajat

Pe de o parte, firma Mindit verifică datele obiective care alcătuiesc traseul profesional al candidatului vizat, de la data angajării la precedentul loc de muncă, ce responsabilităţi a avut, într-adevăr, la locul de muncă indicat în CV, cu cât a fost remunerat, dacă a fost concediat şi de ce, precum şi ce diplome a obţinut şi când le-a obţinut. Firma Mindit mai verifică recomandările candidatului investigat, cazierul şi istoricul său la biroul de credite.

Pe de altă parte, firma Mindit investighează dacă respectivul candidat a avut probleme privind etica muncii şi probleme de comportament la precedentul loc de muncă.

Nu în ultimul rând, într-un raport complet despre candidat, firma Mindit investighează prezența candidatului în social media, verifică afilierea lui la diferite asociații profesionale sau ale altor companii.

De ce e relevantă verificarea profilurilor de social media ale candidaţilor

Informaţiile din această zonă (informală) devin relevante la angajare în cazul candidaţilor care au publicat pe profilurile lor de social media informaţii defăimătoare la adresa angajatorului care i-a concediat. Or, potenţialii angajatori vor să se delimiteze de candidaţi care obişnuiesc să reacţioneze, să procedeze astfel, ne explică oficialul Mindit.

Informațiile pentru confirmarea sau infirmarea datelor din CV-uri sunt verificate de Mindit la sursă (companiile la care au lucrat candidaţii, şcolile absolvite indicate în CV).

Verificarea trecutului candidaților sau angajaților se realizează cu acceptul scris al acestora și „acordă prioritate protejării de orice forme de abuzuri sau efecte colaterale asupra vieții profesionale sau personale”, asigură oficialii Mindit.
În cazul angajaţilor, verificarea trecutului se face doar în condițiile în care nu există niciun risc pentru candidat de a încheia prematur contractul cu actualul angajator, mai spun oficialii Mindit.

Verificând toate aceste informaţii, firma Mindit furnizează angajatorului o evaluare obiectivă a reputației profesionale a candidatului avut în vizor pentru angajare.

Verificare veridicităţii informaţiilor din CV e imperativă în cazul posturilor pentru care încrederea în candidatul selectat e un factor determinant în procesul de recrutare. Vorbim despre poziţii din domeniul  financiar, medical, educațional, dar și în pozițiile de middle și top management.

“Pericolele la care se expun organizațiile prin intermediul aplicațiilor frauduloase nu se rezumă la discrepanțe minore sau ușoare exagerări în ceea ce privește experiența sau aptitudinile. Sunt cazuri în care falsurile nedescoperite duc la consecinţe dramatice, cum ar fi angajarea unui individ care a fost anterior concediat pentru furt într-o poziție cu acces la fondurile clienților”, spune Irina Arsene, CEO al Mindit.

Amploarea exagerărilor şi minciunilor din CV-uri. Iată ce spun studiile

O concluzie contraintuitivă a unui studiu publicat în SUA în 2012, de către Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) spune că managerii au tendința să mintă mai mult în CV decât angajații necalificați (managerii în proporţie de 38%, comparativ cu 22% – angajaţii necalificaţi), pentru că sunt mai ambițioși și au CV-uri mai lungi, ceea ce le oferă mai multe “oportunități” să mintă.
În mai 2012, CEO Yahoo, Scott Thompson, a fost concediat la doar câteva luni de la angajare pentru că s-a demonstrat că a mințit în CV că are o diplomă în informatică.
CIFAS, Organizația pentru protecția anti-fraudă din Marea Britanie, a raportat pentru prima jumătate a anului 2012 o creștere cu 160% (faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011) a numărului de aplicanți la diferite posturi, ale căror CV-uri conțineau informaţii false la capitolul educație sau experiență.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...