1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

A apărut primul client care a scăpat de popriri de aproximativ 45.000 de euro pe noua formă a legii dării în plată

Primul efect al noii legi a dării în plată,promulgată pe 13 mai 2020: primul client  a cărui casă a fost executată silit de bancă, dar a rămas cu datorii pentru tot restul vieţii, a primit deja înştiinţarea de ştergere a datoriilor de circa 45.000 de euro. Omul, care avea un credit în franci elvețieni, a primit vestea  la nici două luni după ce a depus cererea de dare în plată pe formatul noii legi 77/2016.

Conform informaţiilor oferite de avocatul Adrian Cuculis, a cărui firmă de avocatură a depus cea de-a doua notificare de dare în plată a creditului pentru un imobil deja executat de bancă, pentru rezolvarea situaţiei nu au fost necesare nici două luni de zile.

Despre ce este vorba de fapt? O familie a contractat în 2008 un credit în franci elveţieni de la Raiffeisen Bank, iar în 2016, deoarece clientul nu mai avea bani de rate, banca i-a executat casa. În urma executării silite însă au mai rămas destui de bani de achitat de client în contul creditului contractat în urmă cu opt ani, diferenţe datorate creşterii valorii francului elveţian cât şi deprecierii preţului imobilelor după criza din 2008.

Odată executat imobilul, creditul restant a fost vândut de către bancă recuperatorului de creanţe B2 KAPITAL care s-a îndreptat către clientul restanţier pentru recuperarea creanţei. După apariţia noii forme alegii dării în plată, SCA Cuculiş&Asociaţii a depus pe 27.07.2020 notificarea de dare in plată către recuperatorul de credite. Pe 11 septembrie 2020, B2 KAPITAL, fără să conteste notificarea de dare în plată a suspendat executarea şi apoi a dispus stingerea datoriei reziduale. La data la care recuperatorul de creanţe adecis stingerea datoriilor, debitorul mai avea de achitat 214.945 lei, circa 45.000 de euro, în contul creditului contractat în 2008.

Potrivit noii legi, reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente: "a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit.

În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; şi b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă". Senatorul Daniel Zamfir a ales o variație a cursului de 52,6% pe cel puțin trei luni.

Potrivit acestui calcul toate creditele în franci elvețieni acordate în perioada de dinainte de criză pentru care creșterea cursului e mai mare sau în jurul a 100% și chiar majoritatea creditelor în euro sau dolari s-ar încadra la impreviziune.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO