A început Ucraina mult așteptata contraofensivă? Anunțurile serii de la Kiev

Forțele ucrainene "trec la acțiuni ofensive" în anumite zone, a declarat ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Malyar, potrivit BBC.
Ion Dobreanu - lun, 05 iun. 2023, 20:26
A început Ucraina mult așteptata contraofensivă? Anunțurile serii de la Kiev

Surse militare ucrainene au declarat pentru BBC că sunt în curs de desfășurare o serie de operațiuni ofensive cu blindate la scară mică. Acestea nu au precizat dacă acesta este sau nu începutul contraofensivei la scară largă mult așteptate din partea Ucrainei.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că a zădărnicit un atac ucrainean major în Donețk.

Malyar a descris orașul Bahmut din estul țării ca fiind „epicentrul ostilităților” și a afirmat că forțele rusești se află în apărare acolo, precum și în sud. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că trupele „avansează” spre Bahmut și că au distrus o poziție rusă în apropierea orașului.

De luni de zile, orașul se află în centrul unor lupte intense între forțele ucrainene și cele rusești.

Grupul paramilitar rus Wagner a susținut că a capturat orașul. Însă, în ultimele săptămâni, unii analiști au sugerat că forțele Kievului încearcă să încerce să încercuiască Bakhmut și să prindă în capcană unitățile rusești.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lansat, de asemenea, duminică, „ofensiva pe scară largă” în regiunea Donețk, folosind șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri. Acesta a afirmat că ucrainenii au încercat să străpungă apărarea rusă în ceea ce Kievul a considerat a fi cea mai vulnerabilă parte a liniei frontului – dar că „nu și-a îndeplinit sarcinile, nu a avut succes”.

În înregistrările video din ceea ce Rusia a declarat că a fost bătălia din Donețk se vedeau vehicule militare sub focuri grele pe câmpuri. Rusia susține că a ucis 300 de soldați și a distrus 16 tancuri.

Cu toate acestea, afirmațiile Moscovei nu au putut fi verificate în mod independent, arată BBC. Iar luni, armata ucraineană a declarat că nu are informații despre un atac major în regiune. „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de fals”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru Reuters.

În ultimul timp, s-a înregistrat o creștere semnificativă a mesajelor ucrainene cu privire la momentul și modul în care contraofensiva ar putea avea loc. Ucraina plănuiește o astfel de mișcare de luni de zile. Dar a dorit să aibă cât mai mult timp pentru a antrena trupele și pentru a primi echipament militar de la aliații occidentali.

Oficialii de la Kiev au avertizat împotriva speculațiilor publice cu privire la ofensivă, spunând că acestea ar putea ajuta inamicul. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va exista niciun anunț de începere”, a declarat ministerul apărării într-un videoclip postat duminică pe Telegram. Imaginile sale prezentau trupe mascate și bine înarmate care își țineau degetele pe buze.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând de pe 18 aprilie 2024....
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...