A murit Muhammad Ali

Pugilistul Muhammad Ali a murit la vârsta de 74 de ani.
Economica.net - sâm, 04 iun. 2016, 04:54
A murit Muhammad Ali

Muhammad Ali a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phoenix cu probleme respiratorii, a anunţat familia citată de AP.

„Este o zi tristă în viaţă. L-am iubit pe Muhammad Ali, era prietenul meul Ali nu va muri niciodată”, a declarat Don King, care a promovat o parte dintre cele mai importante meciuri ale fostului pugilist.

Fostul pugilist Muhammad Ali, în vârstă de 74 de ani, a fost spitalizat din cauza unei probleme respiratorii, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al familiei, Bob Gunnell.

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie data din luna aprilie, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona.

Muhammad Ali, care locuia în Phoenix (Arizona) a avut probleme cardiace în ultimii ani şi a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015.

Ali s-a retras din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri.

Muhammad Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) s-a născut la 17 ianuarie 1942 la Louisville. A început să i-a primele lecţii de box când avea 12 ani, la îndemnul unui poliţist din localitate.

Ca pugilist amator a câştigat de şase ori titlul de campion ”Mănuşile de Aur” (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cât şi naţional, în anii 1959 şi 1960.

Muhammad Ali a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie şi, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor.

A fost introdus la categoria grea, pe 25 februarie 1964, la Miami, Florida, când l-a întâlnit pe Sonny Liston. A câştigat meciul în runda a opta. La scurt timp după ce a devenit campion, Clay a anunţat că îşi va schimba numele în Muhammad Ali, convertindu-se la islam.

Între timp, a refuzat să se prezinte la Comisia de Încorporare pentru satisfacerea serviciului militar, deşi a primit nenumărate sesizări. Ca rezultat, licenţa de campion i-a fost anulată de către Comisia de Box din New Yok, titlul i-a fost retras şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Întoarcerea la viaţa sportivă a avut loc în octombrie 1970, când l-a învins pe Jerry Quarry. Curtea de Justiţie i-a redat titlurile şi a început să participe din nou la concursuri.

În cursul carierei a disputat mai multe meciuri celebre, printre care cele împotriva unei alte figuri legendare, Joe Frazier. Cei doi s-au luptat, prima dată la 8 martie 1971, Frazier devenind primul pugilist care l-a bătut pe marele Ali. Muhammad s-a impus în următoarele două partide, însă amândoi au intrat în istoria boxului cu acele lupte.

S-a făcut remarcat în meciul ”Rumble in the Jungle”, din 1974, împotriva lui George Foreman şi ”Thrilla in Manilla” cu Joe Frazier, anul următor.

Ali s-a retras din activitatea profesională la 26 iunie 1979. A mai avut două meciuri, împotriva lui Larry Holmes, în 1980 şi a lui Trevor Berbick, în 1981, pe care le-a pierdut.

Pugilistul american a disputat 61 de lupte la profesionişti, 56 dintre ele câştigate, 37 de victorii câştigate prin KO, şi cinci pierdute. A deţinut toate centurile importante la categoria grea.

În 1999, Ali a fost numit ”Sportivul Secolului” de către revista ”Sports Illustrated” şi ”Personalitatea sportivă a Secolului” de către BBC.

În 2010 a fost inclus în Boxing Hall of Fame din Florida.

Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984. A continuat să aibă o viaţă activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta.

În 2012 a fost declarat de Consiliul mondial al boxului (WBC) drept ‘Regele Boxului Mondial’.

În ultimii ani, fostul boxer a fost internat de mai multe ori suferind de mai multe afecţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinirea gazelor a redus semnificativ veniturile OMV în primul trimestru
Ieftinirea gazelor a redus semnificativ veniturile OMV în primul trimestru
Grupul austriac OMV a raportat marţi o scădere cu un sfert a cifrei de afaceri, până la 8,17 miliarde de euro, în primele trei luni ale acestui an, din cauza preţurilor mai mici la gaze, a......
Protestul de la Registrul Comerţului continuă. Angajaţii ONRC au blocat activitatea în Bucureşti şi în mai multe unităţi din ţară
Protestul de la Registrul Comerţului continuă. Angajaţii ONRC au blocat activitatea în Bucureşti şi în mai multe unităţi ...
Activitatea cu publicul este suspendată marţi la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ţară, ...
Grupul Stellantis a înregistrat o scădere a vânzărilor și a veniturilor în primul trimestru din 2024
Grupul Stellantis a înregistrat o scădere a vânzărilor și a veniturilor în primul trimestru din 2024
Veniturile nete ale grupului Stellantis s-au redus cu 12% în primul trimestru din 2024 ca urmare a scăderii vânzărilor, ...
BCR – Profitul net al grupului a crescut cu 10%, în primul trimestru din 2024, până la 620 milioane de lei
BCR – Profitul net al grupului a crescut cu 10%, în primul trimestru din 2024, până la 620 milioane de lei
Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de euro) în T1 2024, în creștere cu 10% față ...