Un bucureştean a ridicat un castel din lut în judeţul Sibiu şi caută un partener pentru finalizarea investiţiei

La circa 40 de km de Sibiu, la poalele munţilor Făgăraş, un bucureştean a ridicat un castel de lut. De basm. Şi vrea să-l transforme în pensiune. 
Andrada Ghira - vin, 20 mart. 2015, 22:01
Un bucureştean a ridicat un castel din lut în judeţul Sibiu şi caută un partener pentru finalizarea investiţiei

Răzvan Vasile, 44 ani, s-a născut şi a crescut în Bucureşti. Şi recunoaşte că a vrut să fugă tot timpul din Bucureşti. Vacanţele din copilărie, petrecute în satul Mândra, din Ţara Făgăraşului, şi-au spus cuvântul.

„Am lucrat la Leo Burnett cu ani în urmă, iar apoi mi-am făcut o firmă, tot pe partea de publicitate pe tricouri. Eu de mult cochetam cu ideea de a fugi din Bucureşti. Mama fiind ardeleancă, vacanţele de vară le petreceam la Mândra, în zona Făgăraşului. Prin 2005-2006 am început să caut teren în zona Sibiului, pentru că mi-a plăcut, iar în 2006 am cumpărat terenul de 8.000 mp de la Porumbacu de Sus”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Vasile.

Antreprenorul mai spune că iniţial a vrut să dezvolte o pensiune cu ajutorul fondurilor SAPARD, însă a ratat ultima sesiune. De atunci şi până anul trecut, când s-a demarat construcţia, proiectul a rămas la stadiul de idee. În prezent, la castelul de lut mai e nevoie de investiţii în amenajarea interioară. Şi nu numai. 

Fundaţia este una cu beton şi pietre, structura este de lemn, iar pereţii sunt construiţi din aşa numitul cob, adică un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Muncitorii care s-au ocupat de lucrările de construcţie sunt tocmai din Maramureş, iar proiectul a fost pus la punct de către arhitectul Ileana Mavrodin. În prezent se lucrează la designul pentru interioare, design de care se ocupă Ramona Pop, arhitect în devenire.

„Am vrut să fie o casă de poveste pentru că avem un băieţel de şapte ani şi am călătorit în ţară la diverse pensiuni. Am vrut să fie altceva”, mai spune Răzvan Vasile. Castelul de lut are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. 

Cât a costat castelul de lut Valea Zânelor

Costurile de construcţie au fost mai mari decât s-a aşteptat, iar investiţia castelul de lut Valea Zânelor, cu tot cu teren se ridică la circa 200.000 – 210.000 de euro.

„În momentul de faţă, nu am fonduri pentru finalizarea pensiunii, de aceea caut un partener care să vină cu o sumă măcar egală cu investiţia făcută de mine, pentru că mai urmează să fie construit un restaurant cu acoperiş verde, spaţii de joacă”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Vasile.

Întrebat dacă a luat în calcul continuarea lucrărilor cu fonduri europene, Vasile spune că la ora actuală nu mai sunt fonduri şi că doar în iunie, iulie se va debloca o nouă tranşă. Însă ideea nu-l atrage din moment ce ar mai dura cel puţin un an până la finalizarea castelului de lut. Antreprenorul spune că speră că găsească fondurile necesare continuării lucrărilor fie de la prieteni, fie de la bancă.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...