Accident de autobuz în Italia – Cel puţin 21 de morţi, printre care turişti străini

Accident autobuz Italia - Cel puţin 21 de persoane au murit şi alte aproximativ 20 au fost rănite marţi seară la Veneţia, când un autobuz care transporta turişti, printre care ucraineni, francezi şi germani, a căzut de pe un pod şi a luat foc, potrivit autorităţilor acestui oraş din nord-estul Italiei, notează AFP. Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat, pentru AGERPRES, că până în prezent nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului din Italia.
AGERPRES - mie, 04 oct. 2023, 08:55
Accident de autobuz în Italia - Cel puţin 21 de morţi, printre care turişti străini

Accident autobuz Italia – „Bilanţul, provizoriu, arată cel puţin 21 de victime şi peste 20 de persoane internate în spital, multe dintre acestea fiind în stare foarte gravă”, a anunţat Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a cărei capitală este Veneţia, deplângând „o tragedie de proporţii enorme”, scrie Agerpres.

Printre victime se numără „turişti ucraineni”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al primăriei, dar şi germani şi francezi, potrivit agenţiei Ansa. Trei ucraineni, un croat, un german şi un francez se numără printre răniţi, a precizat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat, marţi seara, pentru AGERPRES că până în prezent nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului din Italia.

„Accidentul a implicat şi câţiva minori”, a făcut cunoscut guvernatorul regiunii Veneto pe Facebook.

Identificarea persoanelor decedate era încă în curs în noaptea de marţi spre miercuri, iar pompierii se luptau cu carcasa autobuzului carbonizat, răsturnat pe acoperiş, a constat un fotoreporter al AFP la locul accidentului, între Mestre şi Marghera, două localităţi pe uscat care fac parte din Veneţia şi au vedere la faimoasa sa lagună.

„Suntem în contact cu autorităţile italiene pentru a identifica posibile victime franceze”, a declarat pe reţeaua socială X şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

Bilanţul s-ar putea înrăutăţi deoarece salvatorii aşteptau să se răcească bateriile vehiculului hibrid – electric/metan – pentru a-l putea muta şi a se asigura că nu se află alte victime prinse în interior.

Accidentul s-a produs la scurt timp după ora locală 19.30. Autobuzul efectua o navetă între centrul istoric al Veneţiei şi un camping situat pe continent din partea companiei de transport public din Veneţia (ACTV), ceea ce explică că „victimele şi răniţii sunt de mai multe naţionalităţi, nu doar italieni”, potrivit guvernatorului Zaia.

Potrivit Ansa, patriarhul catolic al Veneţiei, Francesso Moraglia, a mers la locul accidentului pentru a binecuvânta rămăşiţele victimelor decedate, aliniate sub cearşafuri albe pe care fuseseră aşezate buchete de flori roşii.

Premierul italian, Giorgia Meloni, şi-a exprimat imediat „profundele condoleanţe”. „Sunt în contact cu primarul Luigi Brugnaro şi cu ministrul (transporturilor) Matteo Salvini pentru a urmări ştirile despre această tragedie”, a declarat ea într-un comunicat.

În străinătate, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a reacţionat pe X. „Gândurile noastre în această seară sunt alături de poporul italian, familiile şi cei apropiaţi victimelor teribilei tragedii de la Veneţia”, a scris el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, în italiană, „sincere condoleanţe familiilor victimelor şi răniţilor”, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, tot în italiană, că este „profund mâhnit de teribilul accident”.

Potrivit pompierilor de la Veneţia, autobuzul „a luat foc” după ce a căzut de pe un pod peste linia de cale ferată între Mestre şi Marghera.

Potrivit cotidianului Il Corriere della Sera, autobuzul a ieşit de pe banda de circulaţie, a spart parapetul de protecţie de pe margine şi s-a prăbuşit pe calea ferată după o cădere de 30 de metri.

Ministrul de interne, Matteo Piantedosi, a declarat că „factorul agravant l-a reprezentat funcţionarea cu gaz metan (a autobuzului), astfel că focul s-a extins rapid”. „Bilanţul este tragic şi dramatic şi mă tem că se va înrăutăţi”, a declarat el la ştirile postului public de televiziune Rai1.

Întrebat despre cauzele accidentului, vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru al transporturilor, a menţionat pentru canalul Rete4 „ipoteza că şoferului i s-a făcut rău”.

Cel mai grav accident de acest gen din Italia până în prezent a avut loc pe 28 iulie 2013. Un autocar care transporta aproximativ cincizeci de pasageri, toţi din provincia Napoli şi care se întorceau dintr-o excursie de trei zile, a căzut de pe un viaduct înalt de peste treizeci de metri lângă Avellino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli. 38 de persoane au murit pe loc, două au decedat din cauza rănilor suferite.

Filip (MAE): Până în prezent nu sunt informaţii că ar fi români printre victimele accidentului din Veneţia

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat, marţi seara, pentru AGERPRES că până în prezent nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului din Italia.

„Până în acest moment nu avem informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului. De asemenea, până în acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară”, a precizat Radu Filip.

MAE a menţionat că reprezentaţii oficiului consular menţin contactul cu autorităţile locale italiene, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitări, conform competenţelor legale.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...