UPDATED Accident la rafinăria Petromidia. Explozie, urmată de un incendiu violent, un om a murit

O explozie urmată de un incendiu pare a fi avut loc la rafinăria Petromidia Năvodari, potrivit imaginilor surprinse în zonă. A fost emis un mesaj ROALERT în zona incidentului. Potrivit IGSU, incendiul se manifestă la o instalaţie de transport petrolier. Toate instalațiile au fost oprite, dar incendiul încă nu a fost stins
Mihai Nicuţ - vin, 02 iul. 2021, 12:39
UPDATED Accident la rafinăria Petromidia. Explozie, urmată de un incendiu violent, un om a murit

UPDATE ORA 18.08 Explozie la Petromidia/ Premierul Cîţu: Situaţia este sub control în acest moment

Premierul României, Florin Cîţu, a declarat, vineri, la Vaslui, că situaţia după explozia de la Petromidia este sub control şi că „viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol”.

UPDATE ORA 17.39 Acţiunile Rompetrol Rafinare, în scădere cu aproape 2% , după explozia de la rafinăria Petromidia

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionau vineri, la ora 17:11, cu 0,0500 de lei, în scădere cu 1,96% faţă de preţul de închidere de joi, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti.

Conform BVB, preţul de deschidere a fost de 0,0505 lei/acţiune, preţul maxim de 0,0505 lei/acţiune, preţul minim de 0,0455 lei/acţiune, iar preţul mediu de 0,0480 lei/acţiune.

UPDATE ORA 17.25 Explozie la Rafinăria Petromidia/Directorul general: Incendiul a apărut la instalaţia de hidrofinare benzină; probabil s-a fisurat o conductă

Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu-Teşloveanu, a afirmat, vineri, că incendiul de la Petromidia a apărut la instalaţia de hidrofinare benzină, iar suflul propagat a generat încă trei focare, cauza probabilă fiind fisurarea unei conducte.

UPDATE ORA 16.42 Explozie la Rafinăria Petromidia/ Ministrul Bode: Populaţia nu a fost nicio clipă în pericol

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că datorită profesionalismului pompierilor tragedia de la Petromidia nu s-a transformat într-o catastrofă, el subliniind că populaţia, turiştii nu au fost nicio clipă în pericol.

UPDATE ORA 16.28 Explozie la Rafinăria Petromidia/Arafat: Doi răniţi cu arsuri, transportaţi la Bucureşti cu elicopterul

Unul dintre răniţii în urma exploziei de vineri de la Petromidia, care a suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, a plecat cu elicopterul SMURD Constanţa către Spitalul Floreasca din Capitală, iar elicopterul SMURD Bucureşti a plecat către litoral pentru a prelua un al doilea rănit, cu arsuri pe 25% din corp, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE ORA 15.34 Explozie la Petromidia/ Ministrul Sănătăţii: Două victime cu arsuri, transferate la Spitalul Floreasca

Două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), transmite ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

UPDATE 15.07 Unul dintre răniți a murit

Rompetrol a anunțat că un om a murit și alți cinci sunt în spital

“Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.

Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța.

Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic.

În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp”, a anunțat compania.

UPDATE 13.55 Trei răniți, unul cu arsuri pe 45% din corp

Cele trei victime ale exploziei produse, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, una dintre ele, care are arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, fiind preluată de un elicopter SMURD.

Ministerul Sănătăţii (MS) informează că o altă persoană a suferit arsuri la nivelul feţei, iar o a treia victimă are un traumatism lombar.

Persoana care are arsuri pe 45% din corp se află în proceduri pentru stabilizare şi evaluare, menţionează MS.

UPDATE 13.50 Comunicat Rompetrol

„In cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinariei Petromidia, in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta.

In acest moment, echipele de interventie actioneaza pentru controlul si stingerea incendiului.

Multumim autoritatilor pentru profesionalismul si promptitudinea cu care au reactionat la acest incident.

Vom revenim cu mai multe detalii, in cel mai scurt timp”.

Cîţu: I-am solicitat lui Raed Arafat şi şefului IGSU să coordoneze intervenţia de salvare

Prim-ministrul Florin Cîţu anunţă că i-a solicitat secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi şefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă pe platforma Midia – Năvodari şi să coordoneze intervenţia pentru salvarea persoanelor surprinse de explozia de la Rafinăria Petromidia.

„Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia – Năvodari imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat şi şefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal intervenţia pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeaşi măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situaţia să fie sub control şi să fie evitată producerea altor victime”, a scris premierul, vineri, pe Facebook.

El precizează că i-a cerut şefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalţi specialişti, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranţă, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.

„În acest moment, salvatorii intervin cu trei autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de nouă autospeciale de stingere din Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Brăila. Acestor forţe li se adaugă o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, cinci maşini de intervenţie SMURD şi cinci ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa”, adaugă Cîţu.

UPADTE 13.30 ANM: Norul de fum de la Petromidia se deplasează către mare. După ora 17:00, în zonă va fi instabilitate atmosferică

Circulaţia aerului în zona Năvodari este relativ slabă, evoluţia norului de fum rezultat în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia fiind spre mare, însă după ora 17:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, respectiv averse torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vijelii şi grindină, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, pe parcursul acestei zile, între orele 13:00 – 23:00, în zona Petromidia – Năvodari (judeţul Constanţa), având în vedere simulările modelelor numerice rulate privind evoluţia norului de fum, se apreciază că circulaţia aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluţia norului de fum va fi de uşoară deplasare către est – sud-est (spre mare).

La ora 13:00 circulaţia aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălţimi de peste 30 – 40 de metri, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcţie predominant nord-vestică.

Meteorologii precizează că, după orele 17:00 – 18:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, respectiv averse torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vijelii şi grindină.

A fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU CL, TL, IL, GL și VN.

Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil.

Până la acest moment, sunt raportate 3 victime, dintre care 2 cu arsuri.

În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD.

Focul și fumul puternic se pot observa și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi, precum Corbu, potrivit presei locale. Ar fi vorba de o instalație a rafinăriei care ar fi explodat. O persoană ar fi rănită, cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului, potrivit aceleiași surse.

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat, vineri, în urma exploziei urmate de incendiu care s-a produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari, localnicii fiind alertaţi prin mesaj RO-ALERT despre degajările mari de fum.

„Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitate a fost transmis mesaj RO-ALERT”, precizează IGSU.

O explozie urmată de incendiu s-a produs vineri la o instalaţie de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, IGSU precizând că, din informaţiile primite până la acest moment, două persoane ar fi rănite.

La faţa locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensivă mobilă, precizează sursa citată.

Anterior, ISU Constanţa a informat că a fost înregistrată o victimă, aceasta suferind arsuri pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului.

Din primele informaţii incendiul se manifestă violent.

Compania petrolieră nu a comunicat încă nimic pe tema incidentului.

A fost activat Codul Roşu de intervenţii pentru acest incident, iar cetățenii din zonă au primit o avertizare Ro Alert cu tilul Alertă Extremă, prin care oamenii au fost sfătuiți să evite zona pe o distanță de 1.000 de metri, să închidă geamurile și să nu se expună la noxe.

Știrea se actualizează.

Incendii şi explozii produse în centre comerciale, depozite şi alte clădiri (cronologie 2020-2021)

2021
9 iunie – Un incendiu a izbucnit la un bazin de combustibil al unui operator economic de pe drumul 23 Bradu, din judeţul Argeş, o persoană suferind arsuri. Incendiul s-a manifestat la o hală de produse petroliere şi la o construcţie de aproximativ 170 mp. Un bărbat a suferit arsuri de gradul I la mâini şi scalp.
8 iunie – Un incendiu a izbucnit în curtea unei firme din localitatea Bocşa, care se ocupă de colectarea deşeurilor, fără să fie înregistrate victime.
5 iunie – Un incendiu a izbucnit la un centru de colectare a deşeurilor de pe strada Bârsăneşti, în sectorul 6 al Capitalei, fiind afectate mai multe containere şi o clădire cu etaj.

16 februarie – Un incendiu s-a produs la subsolul clădirii rectoratului Universităţii Politehnica din Bucureşti. Incendiul s-a manifestat cu degajări mari de fum pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, într-o cameră tehnică.
5 februarie – Un incendiu s-a produs în incinta stadionului Giuleşti, la nivelul peluzelor, fără a fi înregistrate victime. Incendiul a afectat zona peluzelor, la etajul 1, unde a ars polistiren pe o suprafaţă de aproximativ 15 metri pătraţi.
5 februarie – Un incendiu a avut loc la un atelier de mobilă pe strada Demetriade din Timişoara, flăcările cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 700 mp. Incendiul s-a manifestat cu ardere generalizată la o hală în care erau depozitate materiale lemnoase, vopseluri şi lacuri, cu degajări mari de fum.

2020
7 decembrie – Un puternic incendiu a izbucnit la o clădire cu funcţiune mixtă, de sediu de firmă şi de spaţii de locuit, din comuna Rotunda, judeţul Olt. În urma incendiului a fost distrus acoperişul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 750 de metri pătraţi, fiind deteriorate şi diferite obiecte şi echipamente din imobil.

24 august – Un incendiu violent a izbucnit la două anexe dintr-un bazar aflat la marginea municipiului Vaslui.
22 august – Un incendiu a avut loc în comuna Brazi, satul Negoieşti, cuprinzând containere ale unei societăţi de colectare a deşeurilor periculoase, echipajele depistând în containere saltele, dar şi deşeuri medicale. Focul s-a manifestat la două containere deschise pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp.
18 august – Un incendiu a avut loc în podul clădirii Palatului Administrativ din Reşiţa, care adăposteşte sediile Prefecturii şi Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

30 iulie – Un incendiu puternic s-a produs la două hale din Bragadiru (Ilfov). Suprafaţa afectată a fost de aproximativ 5.000 mp. În depozit se găseau recipiente uşor inflamabile şi explozibile. Populaţia a fost avertizată printr-un mesaj RO-ALERT.
30 iulie – Un incendiu a izbucnit la o fabrică de confecţii din Iveşti, judeţul Galaţi, şi a mistuit linia de croitorie şi acoperişul clădirii în care funcţiona aceasta. Pompierii militari au lichidat focul, salvând de la incendiu hala de producţie şi clădirea de birouri din imediata vecinătate.

28 mai – Un incendiu cu degajare mare de fum a avut loc la o fabrică de produse din carne de la Zărneşti – Poiana Mărului. Au fost înregistrate numai pagube materiale – deşeuri şi mase plastice aflate la subsolul clădirii.

24 martie – Un incendiu a izbucnit la o fabrică de peleţi din localitatea argeşeană Ştefan cel Mare, flăcările extinzându-se şi la un adăpost de animale aflat în vecinătate.

24 februarie – Un incendiu a izbucnit la o fabrică de confecţii din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi ai unei hale de producţie, iar din cauza degajărilor mari de fum a fost transmis un mesaj de avertizare către populaţia din zonă prin sistemul RO-ALERT.

14 ianuarie – Un incendiu produs la o fabrică de saltele din localitatea Urlaţi, judeţul Prahova, s-a manifestat generalizat la întreaga construcţie, populaţia din zonă fiind înştiinţată prin sistemul de avertizare RO-ALERT. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 1.000 de metri pătraţi. Din cauza fumului dens degajat, aproximativ 50 de persoane aflate în locuinţele din apropiere, au fost evacuate preventiv.
12 ianuarie – Un incendiu a izbucnit la o fabrică din Sebeş fiind afectată o hală pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.
9 ianuarie – Un incendiu a izbucnit la Fabrica de Electromontaj din sectorul 3 al Capitalei. ISU Bucureşti-Ilfov a emis un mesaj RO-ALERT.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...