1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Acordul CETA nu poate fi semnat, întrucât Valonia îşi menţine obiecţiile, anunţă premierul belgian

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat luni că i-a transmis preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Belgia nu poate semna tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), întrucât regiunea belgiană Valonia îşi menţine obiecţiile cu privire la acest tratat, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

24 oct, 2016 | Agerpres

'I-am spus oficial lui Tusk că nu am ajuns la o înţelegere (...) Ni s-a cerut să dăm un răspuns clar astăzi. Răspunsul clar în acest stadiu este 'nu'', a declarat Charles Michel în faţa presei după o întâlnire cu liderii regiunilor care compun Belgia.

Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care şeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că 'nu este compatibil cu procesul democratic'.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia a respins acest acord, ce urma să fie semnat la summitul UE-Canada programat pentru joi, dar care în aceste condiţii va fi probabil anulat.

Premierul Charles Michel a mai menţionat în declaraţia sa de luni că va continua dialogul cu Valonia şi a estimat că este prematur să se considere că acordul CETA este mort.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO