Acordul privind creşterea finanţării Apărării, semnat de preşedintele Iohannis şi partidele parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis şi partidele şi formaţiunile reprezentate în Parlament au semnat marţi, la Palatul Cotroceni, Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 08:41
Acordul privind creşterea finanţării Apărării, semnat de preşedintele Iohannis şi partidele parlamentare

Acordul a fost semnat de şeful statului şi preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi prim-vicepreşedintele liberalilor Cătălin Predoiu, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PP-DD. Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie, scrie Agerpres.

La ceremonia de semnarea a acordului, care a început cu intonarea imnului naţional, a participat ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi mai mulţi consilieri prezidenţiali.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni la Palatul Cotroceni consultări cu reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, ai grupului minorităţilor naţionale şi ai PP-DD, pe marginea încheierii acestui Acord politic.

După aceste consultări, el a anunţat că a obţinut consensul necesar din partea partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB în anul 2017.

Potrivit Acordului, semnatarii se angajează în toate acţiunile viitoare referitoare la sistemul de apărare să urmărească patru obiective.

Primul obiectiv vizează creşterea finanţării pentru Apărare, astfel încât la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB.

‘Garantăm astfel asigurarea unui suport financiar corespunzător domeniului apărării, ca o condiţie esenţială pentru buna funcţionare a Armatei României, prin susţinerea şi dezvoltarea de programe de înzestrare şi pregătire’, se arată în document.

Al doilea obiectiv prevede menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017-2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creşterea acestei proporţii în funcţie de nevoile de securitate şi de obligaţiile pe care România şi le poate asuma.

‘Ne angajăm să creăm un cadru predictibil şi stabil, astfel încât să fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacităţii operaţionale’, se arată în acord.

Cel de-al treilea obiectiv stipulează garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru următorii 10 ani.

Un alt obiectiv vizează susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum şi dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare şi companii de profil din alte state.

Te-ar mai putea interesa și
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte, situaţie care s-a datorat evoluţiei divergente ale......
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...