Acţiunile băncilor italiene cresc, după ce un oficial BCE a afirmat că sunt posibile noi împrumuturi ieftine

Acţiunile creditorilor italieni au crescut vineri, după ce un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că este posibilă o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci (TLTRO) - unul dintre cele mai importante instrumente folosite pentru stimularea zonei euro, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 15 feb. 2019, 16:50
Acţiunile băncilor italiene cresc, după ce un oficial BCE a afirmat că sunt posibile noi împrumuturi ieftine

Încetinirea creşterii economiei zonei euro, alături de incertitudinile legate de Brexit, şi tensiunile comerciale globale au alimentat speculaţiile privind noi măsuri de stimulare ce ar urma să fie anunţate de BCE în următoarele luni.

Speculaţiile s-au accentuat vineri, după ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat că o nouă rundă de împrumuturi pe termen lung către băncile din zona euro este posibilă şi este discutată de banca centrală.

Perspectiva unor noi împrumuturi ieftine a dus la creşterea acţiunilor băncilor, care au fost afectate de ratele negative ale dobânzilor, precum şi de evoluţiile bondurilor pe pieţele din sudul Europei.

În Italia, unde băncile au beneficiat din plin de precedentul program TLTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) de la BCE, acţiunile creditorilor au crescut, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut uşor.

De asemenea, indicele acţiunilor băncilor din zona euro a urcat cu 2,5%, cel mai semnificativ avans din ultima lună.

„Pentru băncile italiene, este absolut crucial să existe o discuţie legată de TLTRO. Este critic pentru băncile din sudul Europei să aibă acces la credite ieftine”, a apreciat Daniel Lenz, analist la DZ Bank.

Indicele bancar italian a urcat vineri cu 2,7%, depăşind performanţa indicelui principal al Bursei de la Milano.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale Italiei pe 10 ani s-au situat la 2,81%, după ce crescuseră anterior cu nouă puncte de bază, în urma declaraţiei lui Claudio Borghi – deputat al coaliţiei aflate la guvernare – care afirmase că ţara ar putea ieşi din zona euro dacă nu vor exista schimbări în blocul comunitar după alegerile din mai.
Comentariile au sporit îngrijorările privind angajamentul Italiei faţă de euro, o temere care a afectat semnificativ pieţele financiare anul trecut.

La reuniunea Băncii Centrale Europene din decembrie s-a sugerat reluarea, în următoarele luni, a acordării de împrumuturi ieftine către bănci – unul din cele mai importante instrumente folosite pentru stimularea zonei euro, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a BCE, publicată luna trecută.

În 13 decembrie, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară „cel puţin până în vara lui 2019” şi, totodată, a anunţat că programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari) va înceta la finele lui 2018. Dar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat asupra riscurilor în creştere din zona euro şi a datelor economice mai slabe.

Minuta şedinţei de politică monetară sugerează că unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE ar fi preferat ca avertismentele lui Draghi să fie mai dure şi au cerut o discuţie privind o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci – o sursă cheie de finanţare pentru creditorii din Italia, Portugalia şi Spania.

Minuta confirmă informaţiile Reuters şi aşteptările pieţei privind un nou program de stimulare pentru băncile din zona euro. „Situaţia din zona euro rămâne fragilă şi fluidă iar riscurile s-ar putea amplifica sau ar putea apăra noi incertitudini”, apreciază BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...