Acţiunile băncilor italiene cresc, după ce un oficial BCE a afirmat că sunt posibile noi împrumuturi ieftine

Acţiunile creditorilor italieni au crescut vineri, după ce un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că este posibilă o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci (TLTRO) - unul dintre cele mai importante instrumente folosite pentru stimularea zonei euro, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 15 feb. 2019, 16:50
Acţiunile băncilor italiene cresc, după ce un oficial BCE a afirmat că sunt posibile noi împrumuturi ieftine

Încetinirea creşterii economiei zonei euro, alături de incertitudinile legate de Brexit, şi tensiunile comerciale globale au alimentat speculaţiile privind noi măsuri de stimulare ce ar urma să fie anunţate de BCE în următoarele luni.

Speculaţiile s-au accentuat vineri, după ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat că o nouă rundă de împrumuturi pe termen lung către băncile din zona euro este posibilă şi este discutată de banca centrală.

Perspectiva unor noi împrumuturi ieftine a dus la creşterea acţiunilor băncilor, care au fost afectate de ratele negative ale dobânzilor, precum şi de evoluţiile bondurilor pe pieţele din sudul Europei.

În Italia, unde băncile au beneficiat din plin de precedentul program TLTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) de la BCE, acţiunile creditorilor au crescut, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut uşor.

De asemenea, indicele acţiunilor băncilor din zona euro a urcat cu 2,5%, cel mai semnificativ avans din ultima lună.

„Pentru băncile italiene, este absolut crucial să existe o discuţie legată de TLTRO. Este critic pentru băncile din sudul Europei să aibă acces la credite ieftine”, a apreciat Daniel Lenz, analist la DZ Bank.

Indicele bancar italian a urcat vineri cu 2,7%, depăşind performanţa indicelui principal al Bursei de la Milano.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale Italiei pe 10 ani s-au situat la 2,81%, după ce crescuseră anterior cu nouă puncte de bază, în urma declaraţiei lui Claudio Borghi – deputat al coaliţiei aflate la guvernare – care afirmase că ţara ar putea ieşi din zona euro dacă nu vor exista schimbări în blocul comunitar după alegerile din mai.
Comentariile au sporit îngrijorările privind angajamentul Italiei faţă de euro, o temere care a afectat semnificativ pieţele financiare anul trecut.

La reuniunea Băncii Centrale Europene din decembrie s-a sugerat reluarea, în următoarele luni, a acordării de împrumuturi ieftine către bănci – unul din cele mai importante instrumente folosite pentru stimularea zonei euro, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a BCE, publicată luna trecută.

În 13 decembrie, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară „cel puţin până în vara lui 2019” şi, totodată, a anunţat că programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari) va înceta la finele lui 2018. Dar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat asupra riscurilor în creştere din zona euro şi a datelor economice mai slabe.

Minuta şedinţei de politică monetară sugerează că unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE ar fi preferat ca avertismentele lui Draghi să fie mai dure şi au cerut o discuţie privind o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci – o sursă cheie de finanţare pentru creditorii din Italia, Portugalia şi Spania.

Minuta confirmă informaţiile Reuters şi aşteptările pieţei privind un nou program de stimulare pentru băncile din zona euro. „Situaţia din zona euro rămâne fragilă şi fluidă iar riscurile s-ar putea amplifica sau ar putea apăra noi incertitudini”, apreciază BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023 pentru unitatea sa de afaceri şi pentru lucrări de inginerie şi producţie, a declarat, pentru EFE,......
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video care împiedică afişarea ...
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în următoarele zile și ce record va depăși la final de an- Date oficiale
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un raport care analizează, printre altele, evoluția cursului de ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul 2 din Autostrada Sibiu - Pitești, care se află în etapa ...