Acţiunile BRD au urcat cu 3,16% în prima parte a zilei, după un deal cu 0,57% din titlurile băncii

 Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,51% în prima parte a zilei, într-o piaţă unde acţiunile BRD (BRD) au urcat cu 3,16%, după realizarea unui deal cu 0,57% din titlurile băncii, iar acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au revenit după corecţia de aproape 25% înregistrată miercuri, în ziua ex-dividend.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 10:54
Acţiunile BRD au urcat cu 3,16% în prima parte a zilei, după un deal cu 0,57% din titlurile băncii

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,6 milioane lei (8 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 12 milioane lei (2,7 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea bursei a fost asigurată de un deal cu 0,57% din acţiunile BRD (BRD), pentru 28 milioane lei (6,4 milioane euro).
Tranzacţia negociată a fost realizată la ora 10:42, la un preţ cu aproape 8% sub închiderea de miercuri şi faţă de cotaţia de la momentul actual din piaţa principală.

În primele minute după realizatea operaţiunii, investitorii din piaţa principală nu au reacţionat vizibil la deal, însă după ora 11:00 preţul a început să urce, pe volume de tranzacţionare în creştere.

Punctul maxim de creştere al titlurilor BRD a fost atins în jurul orei 11,:30, când preţul a fost cu 4,54% peste închiderea de miercuri, după care creşterea s-a stabilizat la aproximativ 2,6%. Cele mai mari pachete de acţiuni BRD au fost transferate la un preţ cu 2,63% peste cotaţia şedinţei precedente.

La scurt timp după ora 13:00, pe piaţa principală acţiunile BRD erau cotate la 7,84 lei, preţ în creştere cu 3,16%. Cu aceste titluri au fost realizate 36 de transferuri, în valoare cumulată de 563.000 de lei.

La jumătate de oră după primul deal, cu titlurile băncii a mai fost realizată încă o tranzacţie negociată, însă de valoare mai redusă, de 760.000 de lei. Al doilea deal a fost efectuat la 7,6 lei, preţ similar ultimei cotaţii de miercuri.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu peste 4% în prima parte a şedinţei, revenind după corecţia de aproape 25% înregistrată miercuri, în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.

Acţiunile SIF Transilvania au coborât miercuri cu 15,6 bani, sub dividendul brut pe care societatea de investiţii financiare îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu. Corecţia a era aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului. SIF Transilvania va distribui dividende în valoare cumulată de 191,1 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 90% din câştigul obţinut, de 212,2 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de joi, acţiunile SIF Transilvania erau cotate la 0,495 lei, preţ cu 4,43% peste închiderea de miercuri. Cu aceste titluri au fost realizate 532 de tranzacţii, în valoare cumulată de 2 milioane lei.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,8%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,72%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,6% peste nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,64%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu numai 0,09%.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost efectuate doar 63 de transferuri de 724.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,15%, la 0,6615 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene de la Frankfrut şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 1%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare. Pieţele au deschis indecis înaintea unei şedinţe de politică monetară a Băncii Angliei, de la care investitorii aşteaptă continuarea măsurilor de stimulare a economiei.
O evoluţie indecisă au înregistrat în prima parte a zilei şi bursele din Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...