Acţiunile Erste şi BRD au urcat cu aproximativ 4%, într-o piaţă în creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,73% în prima parte a şedinţei de marţi, într-o piaţă unde investitorii au ridicat preţul acţiunilor BRD (BRD) cu 3,94%, iar titlurile Erste (EBS) au urmat evoluţia de la Viena şi au avansat cu 4,17%.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 11:15
Acţiunile Erste şi BRD au urcat cu aproximativ 4%, într-o piaţă în creştere uşoară

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă de la deschidere, iar atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, printre care Erste, BRD, SIF Moldova şi Fondul Proprietatea.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,8%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,76% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,25%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se sitează cu 0,4% peste ziua anterioară.

Acţiunile BRD au fost pe verde încă din primele minute, iar după ora 11:30, au urcat cu peste 3%, odată cu introducerea unor ordine mai mari de cumpărare, deşi au în majoritatea cazurilor fost vizate volume reduse de titluri. La mijlocul şedinţei, titlurile băncii erau cotate la 7,65 lei, preţ cu 3,94% peste ziua anterioară. La acel moment, în piaţă erau ordine de cumpărare pentru de 103.180 de acţiuni, iar instrucţiunile de vânzare erau pentru 48.260 titluri.

În total, pe piaţa principală au fost tranzacţionate acţiuni BRD de 601.000 de lei, prin 145 de tranzacţii. Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 750.000 de lei, la preţul de 7,5 lei, cu 1,9% peste închiderea de luni.

Tranzacţii negociate au fost efectuate şi cu titluri Transelectrica (1,8 milioane lei) şi cu acţiuni OMV Petrom (1,5 milioane lei). Deal-urile cu aceste acţiuni au fost încheiate la preţuri în creştere cu 1,13% şi, respectiv, cu 0,18%. Pe piaţa principală, operaţiunile cu acţiuni Transelectrica au cumulat doar 85.000 de lei, iar titlurile OMV Petrom au consemnat un rulaj de 127.000 de lei.

Unii brokeri cred că interesul mai ridicat pentru acţiunile BRD şi deal-urile cu titlurile Transelectrica şi OMV Petrom sunt susţinute de intrări noi de bani în piaţă din partea unor investitori.

În total, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 13 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de 2,5 ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 5,2 milioane lei (1,1 milioane euro).

Aproape 90% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Erste (3 milioane lei), SIF Moldova (2,2 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei, din care un deal de 750.000 de lei), precum şi de deal-urile cu titlurile Transelectrica şi OMV Petrom.

Market makerii pe titlurile băncii au ridicat preţul de la BVB cu 3% încă de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel în imediata apropiere a cotaţiei de la Viena, unde este piaţa principală a acţiunilor Erste. La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau la 106,25 lei (23,78 euro), preţ cu 4,17% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, pe bursa de la Viena, acţiunile Erste avansau cu 2,91%, la 23,9 euro.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în creştere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Paris era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva......
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...