Acţiunile FP ating un nou maxim. Titlurile Petrom cresc cu 2% după afişarea rezultatelor financiare

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,43% în prima jumătate de oră de tranzacţionare, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2,3%, după publicarea rezultatelor financiare înregistrate în primul semestru.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 08:17
Acţiunile FP ating un nou maxim. Titlurile Petrom cresc cu 2% după afişarea rezultatelor financiare

Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercuri preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, îndreptându-se spre pragul psihologic de 0,7 lei/titlu. În primele minute ale şedinţei de marţi, cotaţia acestor titluri a stabilit un nou maxim istoric, de 0,6985 lei, după care s-au întors la nivelul de la închiderea de luni.

La ora 10:32, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,695 lei, preţ similar ultimei cotaţii de luni, şi înregistrau al treilea rulaj din piaţă, de doar 94.000 de lei.

În acelaşi timp, titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,5% în primele minute şi au ajuns la preţul de 0,45 lei, investitorii reacţionând vizibil la rezultatele financiare înregistrate de Petrom în primul semestru şi publicare marţi dimineaţă.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, acţiunile OMV Petrom erau cotate la 0,449 lei, preţ cu 2,3% peste închiderea de luni. Aceste titluri au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 130.000 de lei.

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), însă vânzările au coborât cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), în special din cauza scăderii vânzărilor de ţiţei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

La ora 10:32, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 0,34%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,2% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,67%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,47% în primele minute de tranzacţionare, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni emise de doar 23 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Operaţiunile au cumulat 807.000 de lei (183.000 de euro), faţă de 718.000 de lei (162.000 de euro) în primele minute ale şedinţei precedente.

Peste jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile SIF Transilvania, de 414.000 de lei. Aceste acţiuni au crescut nesemnificativ, cu 0,09%, la 0,5775 lei.
Bursele vest-europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,9%, investitorii anticipând publicarea unor date pozitive privind încrederea investitorilor germani şi vânzările retail din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...