Acţiunile FP au atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în creştere cu 1%

Bursa a crescut cu 1% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric după ce administratorul Franklin Templeton a anunţat miercuri dimineaţă că vrea să accelereze programul de răscumpărare printr-o ofertă care vizează 4,35% din titluri.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 10:43
Acţiunile FP au atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în creştere cu 1%

În urma anunţului, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a urcat până la un maxim de 0,739 lei, atingând un nou record de la listarea la Bursă. La mijlocul şedinţei, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,739 lei, preţ cu 2,21% peste închiderea de marţi, iar transferurile cumulau 7,4 milioane lei.

Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă al acţiunilor Fondului, pachetul vizat în oferta de cumpărare este evaluat la 443,4 milioane lei (99,1 milioane euro).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,42% peste nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,97% în prima parte a şedinţei.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,86%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,72%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 12,3 milioane lei (2,7 milioane euro), cu puţin peste suma din prima parte a şedinţei precedente, de 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro). Mai mult de 60% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (7,4 milioane lei).

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au crescut cu 2,66%, la 0,0694 lei, revenind după ce marţi au scăzut cu 1,31%. Scăderea uşoară de marţi a urmat unui şir de trei şedinţe în care preţul a urcat cu peste 17%.

Directorul general al băncii, Johan Gabriels, a afirmat marţi, în cadrul întâlnirii anuale cu analişti şi investitori, că instituţia de credit are nevoie de 10 – 30 milioane euro pentru dezvoltare şi vrea ca aceste fonduri să fie atrase de la un investitor strategic.

Banca a transmis miercuri dimineaţă un comunicat prin care anunţă că reprezentanţii săi au avut permanent întâlniri cu mai multe instituţii financiare în căutarea unui partener strategic, însă nu există în acest moment nici o discuţie avansată privind o eventuală majorare de capital.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Londra era în creştere cu vest-europene erau în creştere cu 0,1%, în timp ce pieţele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de Transport. Propunerea Companiei cuprinde minim 20 proiecte, unele dintre ele......
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna lui 2021
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna ...
Două noi rute vor fi operate de Wizz Air din Bucureşti către Gran Canaria (Insulele Canare) - Spania, respectiv din Cluj-Napoca ...
Rusia intenționează să subvenționeze 25% din preţul de achiziţie al oricărui automobil electric produs local
Rusia intenționează să subvenționeze 25% din preţul de achiziţie al oricărui automobil electric produs local
Rusia intenţionează să subvenţioneze achiziţionarea de automobile electrice produse local, în ideea de a stimula cererea ...
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, joi, miniştrilor să prezinte execuţia bugetară şi a subliniat că acolo unde banii ...