Acţiunile FP au coborât cu 1%, după vânzarea unui pachet mai mic de titluri Petrom decât cel vizat

Bursa a scăzut cu 0,55% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 1,1%, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,2%, după ce Fondul a anunţat că a vândut doar 63% din pachetul vizat de titluri OMV Petrom.
Economica.net - vin, 17 mai 2013, 10:59
Acţiunile FP au coborât cu 1%, după vânzarea unui pachet mai mic de titluri Petrom decât cel vizat

Acţiunile Fondului Proprietatea au început ziua în stagnare, în timp ce titlurile OMV Petrom au coborât cu 1,2%, la 0,41 lei. Ulterior, acţiunile FP au început să scadă, iar titlurile OMV Petrom au trecut pe creştere.

Astfel, la ora 13:11, acţiunile Fondului Proprietatea erau în scădere cu 1,13%, la 0,6575 lei, iar titlurile OMV Petrom erau în urcare cu 1,18%, fiind cotate la 0,4199 lei. Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au cumulat 3 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom au consemnat un rulaj de 1,2 milioane lei.

Fondul Proprietatea a anunţat vineri dimineaţă că a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, mai puţin decât pachetul de 1,77% pe care intenţiona să îl cedeze. Titlurile au fost vândute la 0,39 lei/acţiune, preţ cu 6% sub ultima cotaţie de joi, astfel că Fondul a încasat 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Intenţia vânzării pachetului de 1,77% din acţiunile OMV Petrom a fost anunţată, miercuri, de Fondul Proprietatea. Ulterior anunţului, în şedinţele de miercuri şi joi, titlurile OMV Petrom au scăzut pe bursă cu 6,6%, la 0,415 lei/titlu, în timp ce preţul acţiunilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, la 0,665 lei/acţiune.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate în prima parte a şedinţei la preţuri în scădere uşoară, iar atenţia investitorilor a fost axată din nou doar pe câteva titluri. Astfel, la mijlocul şedinţei rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,65% în prima parte a zilei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,14% sub nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,23%.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,12% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,5 milioane lei (3,6 milioane euro), valoare cu 16% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 13,4 milioane lei (3,1 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un deal cu 2,54% din acţiunile Ropharma (4,8 milioane lei) şi tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea (3 milioane lei) şi OMV Petrom (1,2 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,3%, revenind uşor după ce la deschidere au fost scădere.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...