Acţiunile FP au încheiat şedinţa pe verde, într-o piaţă în scădere

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,24%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost printre puţinele titluri care au încheiat pe verde, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 14:51
Acţiunile FP au încheiat şedinţa pe verde, într-o piaţă în scădere

Piaţa a fluctuat uşor pe roşu încă din primele minute, iar pe parcursul şedinţei a revenit de câteva ori pe verde. Rulajele au revenit la niveluri reduse în cazul celor mai multe acţiuni, transferuri de peste 100.000 de lei fiind înregistrate de titluri emise de 14 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,53% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut nesemnificativ, cu 0,18%. Titlurile FP au crescut cu 0,72%, iar acţiunile a patru dintre SIF-uri au coborât cu 0,42% – 1,06%, în timp ce titlurile SIF Muntenia au avansat nesemnificativ, cu 0,14%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost printre puţinele care au încheiat şedinţa pe verde şi au revenit spre recordul atins luni, de 0,775 lei. La finalul şedinţei de marţi, aceste titluri au fost cotate la 0,7655 lei, iar rulajul a fost de aproape 12 milioane lei.

„De când FP a anunţat al doilea program de răscumpărare s-a văzut o susţinere a cotaţiei destul de eficientă, indicând de multe ori prezenţa unui cumpărător cu resurse. Faptul că a apărut în peisaj şi oferta de cumpărare şi mai nou intratul acţionar Morgan Stanley va face ca evoluţia acestei acţiuni să fie una dintre cele mai puţin afectate de eventuale incertitudini de pe pieţele externe”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni al Prime Transaction.

Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, a anunţat marţi dimineaţă că deţine cu puţin peste 5% din acţiunile Fondului Proprietatea. Raportarea a fost făcută întrucât banca a depăşit pragul de 5% din acţiuni la care trebuie notificată participaţia. Anterior, Morgan Stanley avea 4,91% din titlurile Fondului. Banca este acum doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea, după fondul american de hedging Elliott Associates (peste 18% din acţiuni).

Indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK cu 0,21%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat acţiuni de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro). În şedinţa precedentă, rulajul a fost ridicat la 211,6 milioane lei (47,4 milioane euro) de mai multe deal-uri, de 173 milioane lei (38,8 milioane euro), prin care brokerii cred că o companie a rebalansat portofoliile unor fonduri pe care le administrează.

„Foarte probabil a fost vorba de o balansare la nivelul investitorilor instituţionali. Rămâne de văzut dacă aceste operaţiuni au fost efectuate între investitori români şi străini sau doar între români sau doar între străini. O astfel de informaţie ne-ar fi de folos pentru a ne face o idee dacă piaţa este atractivă pentru străini sau din contră”, a afirmat brokerul.

Un rulaj ridicat, de 5,9 milioane lei, au consemnat şi acţiunile Ropharma (RPH). Prin 39 de operaţiuni au fost transferate titluri reprezentând 3,14% din capitalul social al distribuitorului de medicamente. La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau în stagnare, la 0,37 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 514.000 de lei, faţă de 218.000 de lei în şedinţa precedentă.

„În perioada imediat următoare, este de aşteptat o volatilitate în creştere uşoară determinată de incertitudinile din SUA, dar şi a problemelor politice din Europa. În condiţiile în care pe piaţa din România nu poate fi identificat un trend general, ci individual pe diverse acţiuni, este viabil un scenariu al mişcărilor mixte şi de multe ori greu de anticipat. Situaţia s-ar putea complica la nivelul pieţelor mature şi inevitabil şi la noi, dar aş zice că o bună contribuţie îşi va aduce şi mass-media de profil din străinătate, care se va întrece în comentarii şi titluri ultimative legate de economia mondială, în special cea americană, însă spre finalul anului este posibil ca lucrurile să revină pe o linie a normalităţii”, a mai spus Bărbulescu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,7%, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...