Acţiunile FP au stabilit un nou record. Bursa a crescut cu 1% în prima parte a zilei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1% în prima parte a şedinţei de luni, contrar liniei burselor europene, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istoric, în cadrul unor tranzacţii cu volume ridicate de tranzacţionare.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 12:25
Acţiunile FP au stabilit un nou record. Bursa a crescut cu 1% în prima parte a zilei

Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua în creştere uşoară depăşind precedentul record atins vineri, de 0,84 lei/titlu. După primele 40 de minute, preţul a urcat peste nivelul de 0,85 lei, iar în jurul orei 12:30 acţiunile au stabilit un nou maxim istoric, fiind cotate la 0,8575 lei (cu 2,1% peste ziua de vineri).

Investitorii au fost mai activi la tranzacţionare după ce acţiunile FP au atins nivelul de 0,85 lei.

În prima parte a şedinţei, cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate 424 de tranzacţii în valoare cumulată de 17,3 milioane lei. Suma reprezintă mai mult de jumătate din rulajul bursei, de 30,3 milioane lei (6,8 milioane euro).

La ora 13:00, titlurile FP erau cotate la 0,856 lei, preţ cu 1,9% peste ultima cotaţie de vineri. Cotaţia este, totodată, cu 55,8% peste ultimul preţ din 2012 al acţiunilor FP.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,89%. Acţiunile SIF-urilor au urcat cu 1,11% – 2,54%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,9%.

Evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri a venit pe rulaje de 163.000 de lei (SIF Muntenia) – 977.000 de lei (SIF Banat-Crişana).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 1,09% în prima parte a şedinţei, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,15% peste nivelul de vineri.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 1,29%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,93% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 30,3 milioane lei (6,8 milioane euro), cu 60% mai mult decât rulajul din aceeaşi perioadă a şedinţei de vineri, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro).

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut nesemnificativ, cu 0,03%, la 35,49 lei, pe un rulaj de 1,3 milioane lei.

În prima parte a şedinţei, la bursa de la Londra, nu au fost realizate tranzacţii cu certificatele de depozit Romgaz.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au continuat să crească semnificativ, cu 15%, pentru a cincea şedinţă consecutiv. Preţul acestor acţiuni a început să urce vizibil încă de marţea trecută, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.

Aceste titluri au urcat începând de marţi cu 74%, ajungând la preţul de 0,5255 lei. Preţul acestor titluri a urcat de 4,6 ori în acest an, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact.

Astfel, acţiunile Impact sunt tranzacţionate în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...