Acţiunile FP au stabilit un nou record. Bursa a crescut cu 1% în prima parte a zilei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1% în prima parte a şedinţei de luni, contrar liniei burselor europene, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istoric, în cadrul unor tranzacţii cu volume ridicate de tranzacţionare.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 12:25
Acţiunile FP au stabilit un nou record. Bursa a crescut cu 1% în prima parte a zilei

Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua în creştere uşoară depăşind precedentul record atins vineri, de 0,84 lei/titlu. După primele 40 de minute, preţul a urcat peste nivelul de 0,85 lei, iar în jurul orei 12:30 acţiunile au stabilit un nou maxim istoric, fiind cotate la 0,8575 lei (cu 2,1% peste ziua de vineri).

Investitorii au fost mai activi la tranzacţionare după ce acţiunile FP au atins nivelul de 0,85 lei.

În prima parte a şedinţei, cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate 424 de tranzacţii în valoare cumulată de 17,3 milioane lei. Suma reprezintă mai mult de jumătate din rulajul bursei, de 30,3 milioane lei (6,8 milioane euro).

La ora 13:00, titlurile FP erau cotate la 0,856 lei, preţ cu 1,9% peste ultima cotaţie de vineri. Cotaţia este, totodată, cu 55,8% peste ultimul preţ din 2012 al acţiunilor FP.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,89%. Acţiunile SIF-urilor au urcat cu 1,11% – 2,54%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,9%.

Evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri a venit pe rulaje de 163.000 de lei (SIF Muntenia) – 977.000 de lei (SIF Banat-Crişana).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 1,09% în prima parte a şedinţei, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,15% peste nivelul de vineri.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 1,29%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,93% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 30,3 milioane lei (6,8 milioane euro), cu 60% mai mult decât rulajul din aceeaşi perioadă a şedinţei de vineri, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro).

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut nesemnificativ, cu 0,03%, la 35,49 lei, pe un rulaj de 1,3 milioane lei.

În prima parte a şedinţei, la bursa de la Londra, nu au fost realizate tranzacţii cu certificatele de depozit Romgaz.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au continuat să crească semnificativ, cu 15%, pentru a cincea şedinţă consecutiv. Preţul acestor acţiuni a început să urce vizibil încă de marţea trecută, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.

Aceste titluri au urcat începând de marţi cu 74%, ajungând la preţul de 0,5255 lei. Preţul acestor titluri a urcat de 4,6 ori în acest an, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact.

Astfel, acţiunile Impact sunt tranzacţionate în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raport Covid-19: 15.410 de cazuri noi din peste 66.000 de teste, 357 de decese şi 1.848 de pacienţi la ATI
Raport Covid-19: 15.410 de cazuri noi din peste 66.000 de teste, 357 de decese şi 1.848 de pacienţi la ATI
Un număr de 15.410 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Cîţu: Luni seara – marţi venim în Parlament cu lista Guvernului. PNL va negocia şi cu USR
Cîţu: Luni seara – marţi venim în Parlament cu lista Guvernului. PNL va negocia şi cu USR
 Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, vineri, după întâlnirea cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, că au început ...
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în sistem partener
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în ...
Retailerul Profi Rom Food, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, a ajuns la un număr de 600 de magazine operate ...