Acţiunile FP au urcat cu 2% după anunţul privind intenţia vânzării unui pachet de acţiuni OMV Petrom

Bursa a crescut cu 1% în prima parte a şedinţei de miercuri, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 1,8%, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,51%, după anunţul FP privind intenţia de vânzare a unui pachet de 1,77% din acţiunile companiei din sectorul energetic.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 11:04
Acţiunile FP au urcat cu 2% după anunţul privind intenţia vânzării unui pachet de acţiuni OMV Petrom

Fondul Proprietatea a anunţat miercuri că vrea să vândă un pachet de 1,77% din acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din România, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotaţie bursieră, şi nu exclude să crească volumul de titluri în funcţie de condiţiile pieţei.

Investitorii au reacţionat vizibil la anunţul Fondului, astfel că acţiunile FP au urcat cu 2% încă de la deschidere, în timp ce titlurile OMV Petrom au scăzut cu aproape 1%. Ulterior, acţiunile Fondului Proprietatea au rămas pe creştere cu aproape 2%, în timp ce preţul titlurilor OMV Petrom s-a dus cu până la 2% sub închiderea de marţi.

La mijlocul şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6495 lei, preţ în creştere cu 1,8%, iar titlurile OMV Petrom erau în scădere cu 1,51%, la 0,4375 lei. Evoluţia acţiunilor FP a venit pe primul rulaj din piaţă, de 11,5 milioane lei, în timp ce tranzacţiile cu titluri OMV Petrom au însumat 896.000 de lei.

Scăderea acţiunilor OMV Petrom poate fi explicată prin faptul că unii investitori se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să vândă acţiunile OMV Petrom la un preţ sub cel de la bursă, iar această operaţiune ar putea duce şi unele scăderi ale cotaţiei pe piaţă.

Vânzările OMV Petrom au scăzut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelaşi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,14% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,96% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,77%. Titlurile FP au crescut cu 1,8%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 1,13% şi 2,5%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 1,21%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,53% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 30,5 milioane lei (7 milioane euro), valoare cu 45% peste rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 21 milioane lei (4,8 milioane de euro). Peste 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (11,5 milioane lei) şi Erste (10,1 milioane lei).

Cele mai mari pachete de acţiuni Erste au fost transferate la orele 11:45 şi 12:00, prin două tranzacţii, fiecare de aproximativ 3 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu până la 0,2%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. Pieţele au evoluat indecis încă de la deschidere după prezentarea datelor privind evoluţia economiilor europene. Franţa a intrat din nou în recesiune în primul trimestru, în timp ce Germania a reuşit să evite la limită un al doilea trimestru consecutiv de contracţie, însă cu o creştere de doar 0,1%, sub aşteptările analiştilor de 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...