Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 17:53
Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

La ora 9:57 a.m., ora din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau în declin cu 11%, după ce au scăzut cu până la 17%, cel mai mult după 15 aprilie.

Acţiunile companiei au crescut cu 2,41% marţea trecută, ziua în care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană, pentru ca miercuri să scadă cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto.

Joi, acţiunile Gabriel Resources au urcat cu 2,4%, iar vineri au închis în coborâre cu 0,58%. Bursa din Toronto a fost închisă luni.

Circa 1.000 de oameni au protestat luni seara la Bucureşti, contestând planul Gabriel Resources de a folosi cianură pentru extragerea aurului. Demonstraţia a avut loc după ce Guvernul a anunţat săptămâna trecută un proiect de lege care ar permite începerea activităţilor la Roşia Montană şi care prevede majorarea participaţiei statului la acest proiect.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că ar putea cere organizarea unui referendum, anul viitor, referitor la proiectul de la Roşia Montană, care potrivit Gabriel Resources ar fi cea mai mare exploatare a aurului din Europa.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu declanşează acum referendum naţional privind Roşia Montană, considerând că o dezbatere parlamentară ar fi utilă şi a precizat că, din acest moment, va fi „neutru” în legătură cu acest subiect pentru ca, la nevoie, să poată fi un mediator credibil.

Gabriel Resources se aşteaptă să obţină avizul Parlamentului României pentru exploatarea din Munţii Apuseni în termen de două-trei luni, potrivit directorului general al companiei.

„Sperăm că va fi un proces de două, până la trei luni. Este puţin incert”, a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

La ora transmiterii acestei ştiri, acţiunile companiei sunt în scădere cu 14,7%.

În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...