Acţiunile Gabriel Resources cresc cu 23%, după ce în două zile au pierdut 56% din valoare

Acţiunile Gabriel Resources au înregistrat miercuri o creştere de până la 23% în primele ore de tranzacţii pe bursa din Canada, după ce cotaţia s-a prăbuşit cu 56% pe parcursul primelor două zile ale săptămânii.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 15:46
Acţiunile Gabriel Resources cresc cu 23%, după ce în două zile au pierdut 56% din valoare

Titlurile au scăzut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (închiderea din şedinţa de vineri) la 68 de cenţi. Acţiunile au închis marţi la 65 de cenţi, cu 4,4% mai puţin decât în ziua precedentă, deşi pe parcursul şedinţei declinul a ajuns până la 22%.

Compania şi-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, înregistrând o creştere de până la 23,1%, la 80 de cenţi.

Acţiunile Gabriel s-au prăbuşit luni, după ce premierul Victor Ponta a declarat că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă la Senat, apoi la Cameră. În prima parte a şedinţei de luni, titlurile companiei erau în picaj cu aproximativ 70%.

Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat într-un interviu publicat marţi deThe Globe and Mail că Gabriel Resources va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani dacă Parlamentul va respinge săptămâna viitoare proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montană.

„În cazul în care Camera Deputaţilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficială de începere a litigiului pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale de investiţii, pentru a obţine până la 4 miliarde de dolari SUA”, a spus Henry.

El a atenţionat că Gabriel Resources are un caz solid.

Şeful Gabriel Resources se aşteaptă ca Senatul să respingă joi proiectul de lege care ar permite deschiderea minei. Decizia, pentru sau contra, va deveni obligatorie numai după ce proiectul va fi votat în Camera Deputaţilor.

Henry, care lucrează la Gabriel Resources de trei ani, a dat de înţeles că va demisiona dacă va fi declanşat un proces împotriva statului român, întrucât este specialist în minerit şi nu în litigii.

Gabriel Resources mai are o speranţă că în Camera Deputaţilor va avea loc o dezbatere serioasă care să ducă la un vot favorabil, dar premierul Victor Ponta a sugerat luni că jocul s-a încheiat pentru canadieni, majoritatea parlamentarilor fiind împotrivă, notează publicaţia The Globe and Mail.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că suma eventualelor despăgubiri este invocată în mai multe adrese oficiale de către compania canadiană, „cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale”.

„Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla. (…) Sunt evaluări făcute (asupra eventualelor despăgubiri, n.r.), sunt evaluări făcute de până la două miliarde de dolari calculate de către companie, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care eventual vor acţiona în judecată statul român, eu aş vrea să nu plătim nimic”, a mai spus Ponta.

Luni, premierul afirmase că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: „Şi cu asta, basta!”.

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a primit, marţi, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria", a anunţat gigantul italian în domeniul......
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ATI
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ...
Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 935 de cazuri noi de persoane ...