Acţiunile Oltchim au crescut uşor, după ce în şedinţele precedente au căzut cu 48%

Bursa a crescut cu 0,35% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au dominat rulajul, iar titlurile Oltchim au avansat cu 0,4%, revenind uşor după ce în precedentele zile au picat cu 48%, în aşteptarea deciziei Tribunalului Vâlcea privind insolvenţa companiei.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 11:44
Acţiunile Oltchim au crescut uşor, după ce în şedinţele precedente au căzut cu 48%

Prima tranzacţie cu acţiunile Oltchim a fost realizată la un preţ cu 9% sub închiderea de marţi, iar apoi preţul a trecut pentru scurt timp pe creştere, în cadrul unor transferuri cu volume mai reduse decât în şedinţele precedente. În prima oră de tranzacţionare, preţul a mai revenit odată pe verde, după care a rămas pe scădere uşoară până aproape de mijlocul zilei, când a trecut iar pe creştere uşoară.

La ora 13:00, titlurile Oltchim erau cotate la 0,3007 lei, preţ cu 0,4% peste închiderea de marţi. Transferurile cumulau doar 28.000 de lei.

După corecţia din precedentele patru şedinţe, capitalizarea bursieră a companiei a coborât cu 94 milioane lei (21,7 milioane euro). Înainte de anunţul că Oltchim va solicita insolvenţa capitalizarea bursieră a companiei era de 196,8 milioane lei (45,1 milioane euro), iar la închiderea şedinţei de marţi era de 102,8 milioane lei (23,4 milioane euro).

Spre deosebire de acţiunile Oltchim, majoritatea titlurilor de la BVB au fost transferate la preţuri în creştere uşoară în prima parte a şedinţei.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,39%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,36% peste nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,65%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,15%.

Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,25% peste închiderea şedinţei anterioare.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro), valoare cu 54% peste rulajul din prima parte a zilei precedente, de 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro).

Totuşi, volumele de tranzacţionare au rămas reduse în cazul celor mai multe titluri, iar lichiditatea a fost salvată de acţiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate transferuri de 20,1 milioane lei, din care 12 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.

Pe piaţa principală preţul titlurilor Fondului Proprietatea a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6 lei. La acelaşi preţ a fost realizat şi deal-ul.

Astfel, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a revenit în apropierea nivelului atins în luna aprilie a anului trecut şi, totodată, este cu 7,6% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei.

Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

La mijlocul şedinţei de miercuri de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert şi înregistrau variaţii reduse.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Produsele Abatorului Periș vor fi prezente în magazinele cora. Cele două companii au intrat într-un parteneriat
Produsele Abatorului Periș vor fi prezente în magazinele cora. Cele două companii au intrat într-un parteneriat
Carnea de Periș, procesată de Abatorul Periș, a doua cea mai mare unitate de procesare a cărnii de porc din România, ...
Varianta Omicron ar putea fi mai uşoară, potrivit expertului medical australian Paul Kelly
Varianta Omicron ar putea fi mai uşoară, potrivit expertului medical australian Paul Kelly
Directorul medical şi principalul consultant de sănătate al guvernului australian, Paul Kelly, a declarat joi că noua ...
Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs de GlaxoSmithKline
Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs de GlaxoSmithKline
Agenţia de reglementare în domeniul medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a anunţat joi autorizarea tratamentului împotriva ...