Acţiunile Oltchim au rămas pe scădere cu 15% în prima parte a zilei, într-o piaţă apatică

Acţiunile Oltchim (OLT) au rămas pe scădere cu 15% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în stagnare şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi două deal-uri cu titluri Banca Transilvania (TLV) şi Compa (CMP) au asigurat aproape 80% din lichiditatea de doar 8,4 milioane lei.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 13:02
Acţiunile Oltchim au rămas pe scădere cu 15% în prima parte a zilei, într-o piaţă apatică

Titlurile Oltchim au picat cu 15% încă din deschiderea şedinţei, continuând linia puternic descendentă pe care au intrat joi, când au căzut cu 15%, după ce compania a anunţat că va solicita insolvenţa.

Întrucât preţul a coborât cu maximul posibil într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, orice ordin de cumpărare plasat pentru titlurile Oltchim a fost executat imediat. În prima parte a zilei au fost realizate 17 transferuri cu aceste titluri, în valoare cumulată de 11.000 de lei. La mijlocul şedinţei, în piaţă erau ordine de vânzare pentru 837.000 de acţiuni Oltchim.

Acţiunile Oltchim au fost oprite de la tranzacţionare de miercuri până joi la ora 16:20, având în vedere că, miercuri, într-o şedinţă de Guvern urma să fie stabilită soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat încă de marţi seara pentru MEDIAFAX că este probabil ca Oltchim să intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal, iar o decizie finală urma să fie luată de Guvern.

Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Oltchim va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.

Spre deosebire de acţiunile Oltchim, restul titlurilor din piaţă au înregistrat variaţii uşoare, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,28% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,16%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,61%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,24%, influenţat în principal de acţiunile Transgaz, care au coborât cu 1,22%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,4 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare cu peste 80% mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 4,6 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro). Aproape 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,4 milioane lei, din care un deal de 1,2 milioane lei) şi două tranzacţii negociate cu titluri Banca Transilvania (1,4 milioane lei) şi Compa (552.000 de lei).

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,598 lei, preţ în creştere cu 0,34%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...