Acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut semnificativ pentru a doua zi consecutiv

Acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut semnificativ pentru a doua zi consecutiv, cu aproape 8%, într-o piaţă în scădere cu 0,33% şi unde cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 16:08
Acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut semnificativ pentru a doua zi consecutiv

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse încă de la deschidere, iar volumele de tranzacţionare au fost mici în cazul celor mai multe titluri. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„În momentul în care preţurile acţiunilor au atins praguri de rezistenţă ale ultimilor doi ani, bursa locală a intrat într-un blocaj, susţinut şi de faptul că pieţele internaţionale se află într-o zonă de maxim a ultimilor cinci ani. Este îndreptăţită teoria unor corecţii pe termen scurt, ceea ce determină lipsa cumpărătorilor, însă până la confirmarea acesteia vânzătorii nu sunt dispuşi să vândă la actualele preţuri. Acest echilibru între pesimism şi optimism face ca şedinţele de tranzacţionare să arate static”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Lichiditatea pieţei, de doar 11 milioane lei (2,5 milioane euro), a fost cu 38% sub cea de luni, de 17,7 milioane lei (4 milioane euro). Aproape o treime din lichiditate a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,9 milioane lei), OMV Petrom (910.000 de lei) şi BVB (590.000 de lei).

Un rulaj mai redus decât cel de marţi a fost înregistrat pe 28 ianuarie, când transferurile au cumulat numai 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era pe plus cu 0,28%, iar indicele BET-XT era în creştere cu 0,17%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,19% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,36%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,02%.

Scăderea indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scăzut semnificativ pentru a doua zi, pe un rulaj de doar 89.000 de lei.

Titlurile companiei au scăzut cu 7,93%, la 0,0511 lei, astfel că reculul din ultimele două zile a ajuns la 13,24%, ceea ce la nivelul capitalizării înseamnă o corecţie de 344 milioane lei (78 milioane euro). La închiderea şedinţei, Rompetrol Rafinare avea o capitalizare de 2,254 miliarde lei (514,1 milioane euro).

Corecţia vine, totuşi, după ce în precedentele două săptămâni acţiunile companiei au urcat cu aproape 70%, susţinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea acţiunilor pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare în urma conversiei unor obligaţiuni. În această perioadă, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare a urcat cu 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro), de la 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Creşterea acţiunilor Rompetrol Rafinare a început după ce vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, într-un interviu acordat Bloomberg, că Rompetrol Group vrea să răscumpere titlurile deţinute de stat stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Ulterior, Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Pachetul de 20% ar putea fi vândut prin licitaţie, în funcţie de cel mai bun preţ.

„Informaţiile privind o posibilă înţelegere dintre stat şi kazahii de la Rompetrol au îndepărtat ipoteza unei oferte publice de preluare. În ciuda acestor ştiri, preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare a continuat să fie volatil, înregistrând chiar o creştere în prima fază. Acest aspect nu este decât o dovadă a caracterului speculativ al unor investitori care nu îşi bazează alegerile pe analiză fundamentală. Deşi, în momentul de faţă, nu există o justificare pentru o creştere a preţului acţiunilor Rompetrol Rafinare, nu este exclus să asistăm la continuarea unei evoluţii surprinzătoare”, a mai spus brokerul.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Titlurile Fodul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 1,9 milioane lei şi, respectiv, de 1,7 milioane lei. Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,48%, la 0,581 lei, iar titlurile băncii au stagnat la 1,42 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 530.000 de lei, valoare la jumătate faţă de rulajul de luni, de 1 milion de lei

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,8%, susţinute de publicarea rezultatelor unui sondaj privind încrederea în economia Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...