Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au urcat cu peste 1,3%, într-o piaţă în stagnare

Bursa de la Bucureşti a stagnat la deschiderea şedinţei, într-o piaţă liniştită şi cu rulaj redus, iar acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au urcat cu peste 1,3%, în urma anunţului de vineri privind intenţia SIF Banat-Crişana de a conduce SIF Muntenia, prin preluarea administratorului.
Economica.net - lun, 18 feb. 2013, 09:27
Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au urcat cu peste 1,3%, într-o piaţă în stagnare

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 1,31% şi, respectiv, cu 1,51%, însă pe rulaje reduse. Titlurile SIF Banat-Crişana au consemnat primul rulaj din piaţă, de 126.000 de lei, iar transferurile cu acţiunile SIF Muntenia au cumulat 14.000 de lei.

SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa, vineri, anunţând intenţia SIF Banat-Crişana de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

Intenţia de preluare a 99,96% din acţiunile Muntenia Invest a fost notificată Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Consiliului Concurenţei.

După primele minute de tranzacţionare de luni, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, era cu 0,47% peste nivelul de vineri.

La ora 10:21, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, în creştere cu 0,33%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,38% peste nivelul de vineri. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în stagnare.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,73% sub închiderea şedinţei precedente. Corecţia indicelui BET-NG a fost influenţată de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) şi Condmag (COMI), care au scăzut cu 3,23% şi, respectiv, cu 7,95%.

Scăderea titlurilor Rompetrol Rafinare a venit după ce în ultimele două săptămâni cotaţia a urcat cu aproape 70%, susţinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea acţiunilor pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare în urma conversiei unor obligaţiuni.

Creşterea acţiunilor Rompetrol Rafinare a început după ce vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, într-un interviu acordat Bloomberg, că Rompetrol Group vrea să răscumpere titlurile deţinute de stat stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Ulterior, Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Corecţia de aproape 8% înregistrată de acţiunile Condmag a venit după ce compania a anunţat vineri rezultatele financiare preliminate înregistrate anul trecut.

Veniturile constructorului de conducte de gaze, petrol şi apă au scăzut cu 19% anul trecut, de la 114,9 milioane lei la 92,9 milioane lei, iar pierderile companiei au avansat de la 978.000 lei la 22,4 milioane lei.

Investitorii de la BVB au realizat tranzacţii cu acţiuni emise de 26 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Operaţiunile au cumulat doar 282.000 de lei (64.000 de euro), valoare apropiată de rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 234.000 de lei (54.000 de euro).

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în scădere uşoară, cu până la 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...