Acţiunile Transgaz au revenit uşor în prima parte a zilei, după corecţiile din precedentele şedinţe

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu un rulaj de doar 6,2 milioane lei şi unde acţiunile Transgaz (TGN) au revenit uşor după ce în precedentele zile au scăzut cu 8,7%.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 11:23
Acţiunile Transgaz au revenit uşor în prima parte a zilei, după corecţiile din precedentele şedinţe

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,15% sub închiderea de miercuri, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu 0,18%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a stagnat.

În acelaşi timp, indicii BET-FI şi BET-NG erau în imediata apropiere a nivelurilor de miercuri. Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, iar BET-NG include acţiunile companiilor din sectorul energetic.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare de aproape patru ori sub rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de titlurile Fondului Proprietatea, care au consemnat un rulaj de 4 milioane lei, din care un deal de 2,8 milioane lei.

Preţul acestor acţiuni a crescut cu 0,5%, la 0,5995 lei, revenind aproape de nivelul de 0,6 lei. Cotaţia este, astfel, cu 7,7% sub cea de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei.

Preţul maxim istoric atins de titlurile Fondului Proprietatea la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în acest an cu 9,1%, susţinute pe de o parte de rezolvarea situaţiei privind dividendele pe care Fondul urmează să le distribuie, dar şi de reintrarea la cumpărare a celui mai mare acţionar, fondul american de hedging, Elliott Associates.

Elliott Associates a cumpărat în acest an acţiuni reprezentând 0,58% din capitalul social al Fondului Proprietatea, pentru care a plătit 47,8 milioane lei (aproximativ 11 milioane euro), şi a ajuns să deţină 16,52% din titluri.

Acţiunile Transgaz au revenit pe creştere în prima parte a şedinţei de joi, după ce în precedentele şedinţe au scăzut cumulat cu 8,7%. Corecţia din precedentele zile a fost determinată pe de o parte de o nouă taxă care va fi aplicată companiilor din acest sector, precum şi de aşteptărilor unor investitori ca preţul acţiunilor să scadă dacă statul va vinde cu discount un pachet de 15% din titlurile Transgaz pe bursă.

Oferta de vânzare ar urma să fie lansată până la mijlocul lunii aprilie, după ce în luna martie Guvernul va depune documentele necesare la CNVM şi va angaja management privat, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.

La ora 13:00, acţiunile Transgaz erau în creştere cu 0,71%, la 211,4 lei, şi înregistrau al doilea rulaj din piaţă, de 753.000 de lei.

În acelaşi timp, acţiunile Electroargeş (ELGS) au rămas pe creştere cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, fiind cotate la 0,6405 lei. Aceste titluri au urcat cu peste 60% de la începutul acestui an, deşi firma nu a anunţat niciun eveniment care să determine evoluţia.

În prima parte a şedinţei de joi, cu acţiunile Electroargeş au fost realizate 134 de tranzacţii în valoare cumulată de 328.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene coborau cu până la 0,6%, ca reacţie la rezultate sub aşteptări ale unor companii importante şi la scăderea peste estimări înregistrată de vânzările din retail în Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...