1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 17 º

Investiţii

Activele alternative reprezintă 23% din activele fondurilor suverane de investiţii - PWC

Fondurile suverane de investiţii şi-au majorat expunerea pe activele alternative, precum private equity, imobiliare, materii prime şi infrastructură, până la aproape un sfert din activele lor totale, arată un raport publicat marţi de firma de consultanţă PWC, informează Reuters.

30 ian, 2018 | Agerpres

Această tranziţie spre alte active decât cele tradiţionale (acţiuni, obligaţiuni, conturi bancare etc.) reflectă o căutare a unor randamente mai mari după ce dobânzile au fost reduse la minime istorice pe pieţele dezvoltate iar băncile centrale din SUA şi Europa au adoptat programe de relaxare cantitativă de ordinul miilor de miliarde de dolari şi euro.

Raportul PWC, bazat pe datele şi informaţiile furnizate de peste 115 fonduri suverane de investiţii, a descoperit că activele alternative reprezentau în 2016 aproximativ 23% din totalul activelor fondurilor suverane de investiţii, în creştere faţă de 19% în 2010. În paralel, fondurile suverane şi-au redus expunerea pe activele cu venituri fixe cu randamente mici precum obligaţiunile guvernamentale, de la un vârf de 40% în 2013, până la 30% în 2016, susţine PWC.

Raportul recunoaşte că este posibil ca dobânzile din Europa şi SUA să crească în următorii ani odată cu finalizarea programelor de relaxare cantitativă dar subliniază că aceasta va avea doar un impact modest asupra strategiei de investiţii a fondurilor suverane, care vor căuta în continuare randamente mai mari.

PWC subliniază că domeniul private equity a devenit opţiunea predominantă pentru fondurile suverane de investiţii în condiţiile în care 61% din aceste fonduri deţin în portofoliul lor astfel de active. În 2016, private equity reprezentau 6,1% din activele fondurilor suverane de investiţii, faţă de 3,7% în 2011.

De asemenea, aproximativ 63% din fondurilor suverane au făcut investiţii atât în imobiliare, cât şi în infrastructură în 2016, în creştere faţă de situaţia din 2014 când 59% au făcut investiţii în imobiliare şi 60% în infrastructură.

PWC subliniază că prezenţa fondurilor suverane de investiţii în activele alternative ar putea avea un impact semnificativ asupra preţurilor şi planurilor de dezvoltare în următorii ani. Firma de consultanţă avertizează că având în vedere cererea mare şi oferta limitate, competiţia pentru activele imobiliare se va accentua, chiar şi pe pieţele secundare.

'Pe fondul urbanizării de masă şi al creşterii economice asociate din regiunile emergente, precum şi al renovării infrastructurilor învechite din ţările dezvoltate, această clasă de active ar putea juca un rol mai mare în viitor', subliniază PWC.

Raportul mai susţine că activele totale administrate de fondurile suverane de investiţii au crescut până la 7.400 de miliarde de dolari în 2016, chiar dacă într-un ritm mai lent, în condiţiile în care unele fonduri trec printr-o perioadă dificilă după 2014 din cauza scăderii preţului petrolului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO