Adio dosar cu șină? De ce Cloud-ul Guvernamental este esențial în de-birocratizarea României și ce beneficii concrete aduce

Subiectul cloud-ului guvernamental a devenit tot mai prezent în ultima vreme pe agenda publică, preponderent în ultimul an. Auzim și citim tot mai mult despre reforma pe cloud-ul guvenamental, despre propuneri, modificări și OUG-uri pe această temă. În rândurile de mai jos încerc să explic ce înseamnă acest proiect și care sunt beneficiile concrete ale implementării sale pentru cetățeanul de rând.
Bogdanffy Robert - lun, 26 sept. 2022, 17:24
Adio dosar cu șină? De ce Cloud-ul Guvernamental este esențial în de-birocratizarea României și ce beneficii concrete aduce

Opinie de Robert Bogdanffy, Public Affairs Director, ANIS România

Adoptarea tehnologiei de cloud computing este o componentă esențială din procesul de eliminare a birocrație, iar cel mai elocvent exemplu de birocrație excesivă este bine-cunoscutul dosar cu șină. Ne-am lovit cu toții de redundanța solicitărilor instituțiilor statului: documente, acte justificative, ștampile și drumuri care ar putea fi evitate. 

Câte instituții trebuie să notificăm la achiziția unei mașini – primăria, poliția, etc. – sau deplasarea cu documentele printate la secretariatul universităților pentru înscrierea la facultate (chiar și în cazul încărcării acestora în prealabil pe platformele instituțiilor). 

Toate aceste servicii publice sunt automatizate în țările cu un grad ridicat de digitalizare, însă pe plan local ne lovim atât de o limitare tehnică a instituțiilor, cât și de mentalități învechite și constrângeri legislative. 

Lucrurile se pot schimba dacă acționăm cu viziune

Cloud-ul guvernamental are o importanță deosebită în implementarea procesului de digitalizare a mediului public, un proces care va stimula inovația, progresul tehnologic și va elimina din barierele actuale dintre cetățeni, contribuabili (fie ei persoane fizice sau juridice) și statul român.

La finalul lunii iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind sistemul de guvernanță a cloud-ului guvernamental, într-o formă care cuprinde multe dintre amendamentele propuse de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și societatea civilă. Aceste modificări solicitate de ANIS și experții în digitalizare sunt menite să asigure un cadrul legislativ funcțional pentru toți actorii implicați: cetățeni, autorități, instituții și companii. 

Mai precis, dacă România va beneficia de o platformă de cloud guvernamental integrată cu o strategie de transformare digitală bine gândită și aplicată de către instituțiile responsabile, exemple precum cele de mai sus cu înmatricularea unei mașini sau înscrierea la facultate vor deveni istorie, astfel de demersuri putând fi făcute de pe un dispozitiv mobil sau calculator. 

Care sunt, concret, beneficiile cloud-ului guvernamental 

Instituțiile publice vor putea să optimizeze utilizarea resurselor deja disponibile și să acceseze servicii și produse avansate care vor crește eficiența aparatului administrativ. Timpul necesar pentru a realiza un flux de semnare documente sau o procedură nouă de înregistrare va fi redus substanțial. De asemenea, cu ajutorul cloud-ului, funcționarul de la ghișeu va evita majoritatea problemelor de tipul „nu ne merge sistemul” sau “programele software sunt învechite”, aplicațiile și calculatoarele fiind degrevate de sistemele greoaie, lente și arhaice, folosite în anumite instituții în prezent.

Un alt aspect foarte important este securizarea datelor despre cetățeni și companii. Utilizând sisteme de cloud computing publice și private, va fi mai puțin probabil să se viruseze un întreg serviciu dintr-o instituție publică doar pentru că un angajat a dat click pe un link malițios de tip scam.

În plus, cloud-ul împreună cu legea interoperabilității va face posibilă o mai bună conectare între instituții, astfel încât datele cetățenilor să fie accesate ușor și rapid la nevoie.

Pentru companii, implementarea cloud-ului guvernamental împreună cu reforme reale derulate în fiecare instituție în parte, va însemna o reducere a numărului de declarații ce trebuie depuse periodic la diverse agenții și autorități publice (ex. ANAF) și o comunicare mai rapidă între companie și orice reprezentant al statului (instituție). Un alt beneficiu ar fi ușurința deschiderii unei firme noi, crearea unei companii ar dura mult mai puțin și s-ar realiza exclusiv online. Iar pentru companiile producătoare de software, marketplace-ul care va fi dezvoltat în cadrul platformei de cloud guvernamental trebuie să permită conectarea celor mai avansate soluții din sectorul privat, cu un timp de instalare deosebit de redus pentru autoritățile care vor să încerce noi unelte.

Documentele necesare pentru diverse avize vor fi accesibile autorităților prin platforma de interoperabilitate gazduit în cloud, fără a mai fi nevoie de drumuri suplimentare la instituții (ex. Agenția Națională pentru Protecția Mediului). 

Să nu uităm de statul român, un alt beneficiar direct al proiectului de cloud. O mai bună comunicare cu cetățenii și companiile ar duce la creșterea gradului de colectare a veniturilor. Iar o eficiență crescută a aparatului administrativ ar conduce la relocarea de resurse importante pentru dezvoltarea mai multor proiecte cu importanță locală și națională. În cazul implementării soluțiilor de cloud public, disponibile prin furnizorii hyperscale putem vedea o optimizare a costurilor cu tehnologia de peste 40% în comparație cu sistemele tradiționale on-premise.

În concluzie, pentru că ne aflăm în pragul elaborării normelor de aplicare a OUG-ului privind cloud-ul guvernamental, în numele ANIS și a celor peste 175 de companii membre, ne dorim ca autoritățile să continue să depună toate eforturile pentru a crea un cadru de implementare operabil, în care conectarea în platformă a cloud-urilor publice să fie ușoară, creând astfel o platformă de cloud guvernamental cu adevărat eficientă, pentru a putea înainta în direcția digitalizării României. Mai mult, elementele esențiale pentru funcționarea reformei pe cloud vor fi selectarea furnizorilor de soluții cloud (Cloud Privat Guvernamental, Cloud Public sau Cloud propriu) în baza sistemului de clasificare a datelor, a performanței sistemelor disponibile, a costurilor, securității și a ofertelor de tehnologie disponibile pe piață.

Ca și până acum, ANIS rămâne deschisă pentru dialog și propuneri alături de reprezentanții guvernului și autorităților, punând la dispoziție toate resursele și cunoștințele.

Te-ar mai putea interesa și
Spectaculos penthouse cu grădină, aproape de centrul Bucureștiului, scos la vânzare
Spectaculos penthouse cu grădină, aproape de centrul Bucureștiului, scos la vânzare
Un spectaculos penthouse cu grădină în mijlocul Bucureștiului este scos la vânzare de către Sotheby's International România. Locuința a fost amenajată în stitlul industrial, cu o grădină......
Peste 1,14 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022
Peste 1,14 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.123 în noiembrie 2022, cu 754 ...
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii ...
Ucraina: Exporturile de cereale au scăzut anul acesta cu aproape 30%
Ucraina: Exporturile de cereale au scăzut anul acesta cu aproape 30%
Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu ...