Remus Borza: Pot anula contractele, inclusiv cu băieţii deştepţi, dacă aduc pagube

Contractele încheiate de Hidroelectrica vor fi analizate temeinic, inclusiv cele cu "băieţii deştepţi", iar acolo unde se va constata că aduc prejudicii companiei înţelegerile vor fi anulate, a declarat pentru MEDIAFAX Remus Borza, care deţine firma Euro Insol, desemnată administrator judiciar.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 16:40
Remus Borza: Pot anula contractele, inclusiv cu băieţii deştepţi, dacă aduc pagube

„Avem mandat nelimitat. Putem face orice ne permite legea. Vom lua orice decizie doar după o analiză temeinică, obiectivă şi fără presiuni. Nu pot să mă pronunţ acum despre contractele încheiate de Hidroelectrica, dar prin lege administratorul judiciar poate să denunţe toate contractele păguboase pentru companie. Pot anula orice contract păgubos, şi pe cele cu «băieţii deştepţi», şi altele, dacă aduc prejudicii companie”, a explicat avocatul.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a cerut Tribunalului Bucureşti la finele săptămânii trecute intrarea în insolvenţă, solicitare admisă miercuri de instanţă.

Consiliul de Administraţie a decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelctrica din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, a informat compania, care a menţionat că toate contractele vor fi continuate „în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate”.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a afirmat marţi că intrarea în insolvenţă, după „un dezastru de management” şi seceta din 2011, nu vizează falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, şi nu va duce la vânzarea de active sau închiderea de hidrocentrale.

Hidroelectrica a livrat în 2011 „băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Prin sintagma „băieţi deştepţi” sunt vizate companiile care au contracte directe de achiziţie a energiei la preţuri mici de la Hidroelectrica.

Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galaţi (185,46 milioane lei), EFT România (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) şi Electromagnetica (124,95 milioane lei).

Contractul cu ArcelorMittal Galaţi a expirat la finele anului trecut.

Având în vedere termenele stabilite miercuri de către Tribunalul Bucureşti, planul de reorganizare a Hidroelectrica nu va putea fi depus mai devreme de luna octombrie.

Instanţa a decis ca termen limită de depunere a cererilor de admitere în tabelul preliminar al creanţelor să fie 4 august.

De asemenea, până la 24 august tabelul preliminar al crenţelor va fi verificat, întocmit, afişat şi comunicat. Termenul de definitivarea a tabelului creanţelor este 8 septembrie. Prima şedinţă a adunării generale a creditorilor va fi pe 29 august.

După definitivarea tabelului creanţelor şi aprobarea acestuia de către Tribunalul Bucureşti, planul de reorganizare trebuie depus în termen de 30 de zile.

Planul poate fi depus fie de Hidroelectrica, printr-un administrator special, care urmează să fie ales de acţionarii companiei în perioada următoare, fie de administratorul judiciar, fie de orice creditor înscris la masa credală cu cel puţin 20% din creanţe.

Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a înregistrat un profit din exploatare de 161,15 milioane lei, comparativ cu 502 milioane lei în 2010, dar şi o pierdere financiară de 121,54 milioane lei, faţă de 112 milioane lei cu doi ani în urmă.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei în 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la bănci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei către furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezintă obligaţii către bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...