Adoptarea euro în 2019, obiectiv ambiţios – preşedinte Consiliul Fiscal

Ţinta adoptării euro de către România în 2019 este 'ambiţioasă', dar este nevoie de un plan coerent pentru aceasta, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari, găzduită de Banca Naţională.
Economica.net - joi, 27 nov. 2014, 12:47
Adoptarea euro în 2019, obiectiv ambiţios - preşedinte Consiliul Fiscal

‘Evident că 2019, obiectivul declarat de adoptare a euro, pare foarte ambiţios. Faţă de această ambiţie trebuie să avem şi un plan coerent, pentru a putea asigura convergenţa reală. Ne trebuie o foaie de parcurs, să vedem ce avem de făcut. Convergenţa reală este însă foarte problematică. Noi suntem în zona de 50% la convergenţa reală. Avem nevoie, într-o perioadă foarte scurtă de timp, de creştere economică foarte înaltă. Avem autostrăzi foarte multe în România, desenate pe hârtie, trebuie să le avem în realitate’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Pe de altă parte, economistul şef al BRD, Florian Libocor, a arătat că, în condiţiile unei colectări la buget scăzute, aderarea la zona euro rămâne o discuţie de ‘mai devreme sau mai târziu’.

‘Cu o colectare la un nivel între 30 – 32%, cred că o aderare la zona euro pune problema dacă aceasta să fie mai devreme sau mai târziu’, a subliniat Libocor.

Discuţiile de joi s-au concentrat pe subiecte privind România în contextul central şi est-european la 25 de ani de la căderea comunismului, posibilitatea accelerării creşterii economice într-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scăderea finanţării externe şi creşterea capitalului autohton.

Te-ar mai putea interesa și
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față de aceeași lună a anului trecut....
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum în Japonia
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum ...
Consumul de țigări a scăzut în Japonia cu 44% în cinci ani, de la introducerea produselor din tutun încălzit.
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta Comisiei Europene o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale, ...
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu
Podul de la Brăila: Constructorul italian reafirmă că se va circula pe pod de la sfârșitul acestui an – Grindeanu
Constructorul italian Astaldi/WeBuild anticipează că până la sfârșitul acestui an se va circula pe mega-podul de la ...