Adrian Câciu: Ministerul Finanțelor are bani pentru subvenționarea gigacaloriei din Capitală, dar trebuie să avem o discuție corectă cu Nicușor Dan

Ministerul Finanţelor are bani pentru subvenţionarea gigacaloriei în Capitală, dar trebuie să aibă loc o discuţie corectă şi aplicată cu primarul general Nicuşor Dan, care trebuie să înţeleagă faptul că banii de la bugetul de stat vin, dar nu pentru a sta în conturi deficitare, ci pentru oameni, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
AGERPRES - vin, 26 nov. 2021, 17:30
Adrian Câciu: Ministerul Finanțelor are bani pentru subvenționarea gigacaloriei din Capitală, dar trebuie să avem o discuție corectă cu Nicușor Dan

„Am avut o discuţie informală pe tema aceasta. Trebuie să ne vedem cu domnul Nicuşor Dan. Este foarte simplu să spunem alocăm bani. Să ştiţi că Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărârea Consiliul General, pe baza rectificării bugetare interne şi locale, trebuia să rezolve problemele. Avem cum să alocăm aceşti bani, dar va trebui să avem o discuţie foarte corectă şi foarte aplicată cu domnul primar general, pentru că aici nu e între Ministerul Finanţelor, Ministerul Energiei şi primarul Capitalei. Este vorba despre oameni. Sunt bucureştean şi trăiesc aceeaşi dramă ca şi dumneavoastră şi nu avem, nici dumneavoastră şi nici eu, nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani, cineva nu-l mai finanţează, dacă trebuia să-l finanţeze etc”, a spus Câciu.

El a subliniat că a decis ca, după minivacanţă, poate pe 10 decembrie, să aibă loc discuţia cu toate părţile implicate, pentru a nu se ajunge la acţiuni de control.

„Am decis ca după această minivacanţă şi întoarcerea tuturor la lucru, pentru că unii probabil nu sunt la muncă, vorbesc de demnitarii primari, sau mai ales de domnul Nicuşor Dan, nu ştiu dacă va fi disponibil. Dar eu sunt disponibil să discut cu el chiar şi în această minivacanţă. Vom avea discuţii cu ministerele de resort care sunt implicate, Ministerul Finanţelor, ca finanţator, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, pentru că aici e un risc şi pentru Primăria Capitalei să aibă o problemă cu cotele defalcate pe TVA anul viitor, şi cu domnul primar, care trebuie să înţeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiţi nu pentru a sta în conturi deficitar distribuite, ci pentru oameni. Poate pe 10 decembrie încolo să închidem această situaţie. Vrem să avem o discuţie în interesul cetăţenilor. Nu vrem să ajungem în acţiuni de control, în situaţia în care trebuie ca stat să luăm măsuri pentru protejarea propriilor cetăţeni faţă de un primar ales de cetăţenii acestei urbe”, a explicat ministrul Finanţelor.

Citește și: Factura la căldură în Bucureşti ar putea creşte cu 70%. Nicuşor Dan propune majorarea preţului gigacaloriei la 280 de lei

Întrebat ce sumă ar putea fi alocată pentru subvenţie, în contextul în care primarul general a solicitat peste 900 milioane lei, el a reiterat că ministerul are resursele pentru a rezolva această problemă, dar ajutorul trebuie să fie corect şi fără a risipi banii.

„Nu e vorba de cât estimează dânsul. El a estimat şi a doua zi după ce a fost ales că facem duş cu apă caldă. Noi, cei care suntem implicaţi în această discuţie, trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii daţi până acum. Trebuie să vedem care sunt soluţiile lui. Nu e vorba de a achita o sumă suplimentară, e vorba de a da nişte bani din nou, iar dumneavoastră şi cu mine să nu primim acea căldură. Pentru că asta s-a întâmplat în Bucureşti. (..) Această Primărie a Capitalei e cea mai bogată primărie din România. Când a avut nevoie de la bugetul de stat a primit pe ceea ce şi-a prognozat ca şi cheltuieli. (…) Ministerul Finanţelor şi acest stat au resursele de a rezolva problema. Dar în România există democraţie, avem demnitari aleşi în funcţii de primari care dau oarecum cu subsemnatul, dacă pot să spun aşa, în faţa concetăţenilor care i-au ales. Noi îi ajutăm, dar corect şi fără să risipim banii. Pentru că bani la Primăria Capitalei s-au dus şi în acest an, s-au dus şi anii trecuţi. De ce această primărie mereu acumulează datorii tocmai pe acest subiect? De ce Termoenergetica în momentul în care ştie care sunt problemele de sistem are nişte chestiuni de negociere care nu sunt neapărat transparente. Hai să vedem cum s-a stabilit preţul, cum s-au stabilit arieratele, dacă s-au plătit din arierate”, a mai spus Adrian Câciu.

El a adăugat că probabil pe 10 decembrie va avea loc discuţia cu reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Primăria Capitalei şi Termoenergetica pentru a vedea ce este de făcut şi apoi va comunica soluţiile.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat vineri că a propus creşterea la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportat de către bucureşteni, dar că această variantă nu este agreată de către USR şi PSD.

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a spus edilul general.

Primarul general a reamintit că a solicitat susţinerea Guvernului în ce priveşte subvenţia la căldură şi s-a arătat optimist că va exista un sprijin financiar.

„Consider că este rezonabil, pentru a putea trece cu toţii peste această iarnă, să existe o contribuţie echilibrată din partea Municipalităţii, din partea Guvernului şi din partea cetăţenilor. Presiunea pe bugetul local care vine din diferenţa de preţ între 280 de lei şi 164 de lei este 320 de milioane de lei pe an. 320 de milioane de lei pe an este o sumă importantă, cu care pot să fie făcute foarte multe lucruri care să fie utile comunităţii”, a arătat primarul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Christel Heydemann ar putea deveni prima femeie numită director general al Orange – Reuters
Christel Heydemann ar putea deveni prima femeie numită director general al Orange – Reuters
 Orange, cel mai mare operator francez de telecomunicaţii, este în grafic pentru a o numi pe Christel Heydemann în funcţia ...
Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi vizează o triplare a investițiilor pentru dezvoltarea de vehicule electrice
Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi vizează o triplare a investițiilor pentru dezvoltarea de vehicule electrice
Alianța franco-niponă compusă din grupurile Renault, Nissan și Mitsubishi Motors va anunța în această săptămână ...
Profitul Transelectrica scade de 40 de ori în 2022. Compania este foarte aproape să încheie anul pe pierdere
Profitul Transelectrica scade de 40 de ori în 2022. Compania este foarte aproape să încheie anul pe pierdere
Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport și al sistemului energetic național, și-a bugetat pentru acest ...