Adrian Vasilescu: Trebuie să ne descurcăm de acum încolo cu foarte puţini bani

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat luni la Braşov, după lansarea oficială a celei de a treia ediţii a proiectului "Academica BNR", că am intrat într-o lume în care banii sunt mai puţini, mai scumpi şi trebuie să ne descurcăm de aici încolo cu foarte puţini bani.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 14:45
Adrian Vasilescu: Trebuie să ne descurcăm de acum încolo cu foarte puţini bani

„Ceea ce guvernatorul Mugur Isărescu nu a vrut să spună foarte clar aici, vă va spune Clubul de la Roma care a finalizat un raport acum câteva săptămâni şi care în 30 martie va fi lansat şi la Bucureşti şi va fi tradus şi în limba română. Vor fi prezenţi la Bucureşti chiar autorii raportului în care se spune că, în următorii 40 de ani, lumea trebuie să se bazeze pe o creştere sustenabilă, adică pe bani făcuţi, nu contrafăcuţi. Înainte de criză, lumea s-a obişnuit cu bani contrafăcuţi. De aici încolo, patru decenii lumea ar trebui să se obişnuiască cu bani făcuţi şi banii făcuţi înseamnă, potrivit unui cântec din Ardeal, ‘Banii se fac la pădure din topor şi din secure. Banii nu se fac aşe, stând în cârciumă şi a be’. Cam asta este esenţa cuvântului pe care l-a avut Guvernatorul la întâlnirea de aici”, a spus Vasilescu.

Acesta a adăugat că în prezent cam trei milioane de persoane din România fac bani pentru 19 milioane de locuitori.

Referitor la banii alocaţi din bugetul UE, cei 39,9 miliarde de euro, Adrian Vasilescu a precizat că aceştia sunt bani din vitrină.

„Ei stau acum în vitrină şi de multe ori noi ne uităm la ei cum se uită un copil la o ciocolată şi părinţii nu au bani să-i dea să o cumpere. Aşa ne uităm şi noi la aceşti bani şi depinde de noi ce vom face în aceşti şapte ani, până în 2020, să aducem în ţară această sumă, aproape 40 de miliarde de euro. Este o sumă, dar nu este uşor de luat pentru că banii aceştia nu se dau, trebuie să fie luaţi”, a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.

La lansarea celei de a treia ediţii a proiectului „Academica BNR”, un proiect între Academia Română, BNR, Universitatea „Transilvania” şi 21 de universităţi din România care au specializare în domeniul finanţe-bănci au fost prezenţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, rectori, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Proiectul îşi propune să asigure un dialog direct între BNR şi mediul universitar în vederea sprijinirii îmbunătăţirii curriculei în domeniul finanţe-bănci, impulsionării cercetării ştiinţifice în domeniu şi pentru aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor şi politicilor economice ale României, dar şi cele la nivel european şi mondial.

Alături de suita proiectelor educaţionale destinate creşterii nivelului de cultură financiară în rândul tinerilor, elevi şi studenţi „Academica BNR” vizează extinderea ariei de activităţi specifice la nivelul formatorilor, recunoscând astfel importanţa crucială a acestora şi modelarea viitorilor specialişti în economie şi dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Până la sfârşitul săptămânii, specialişti din domeniul finanţe-bănci vor avea ocazia să asculte prelegeri din partea unor reputaţi specialişti în domeniu din BNR, Academie, dar şi din alte instituţii de profil.

„Este foarte relevant pentru faptul că ei pot transmite aceste cunoştinţe studenţilor pentru că de fapt ne interesează educaţia celor care pe viitor vor lucra în acest domeniu. Experienţa BNR, credibilitatea, profesionalismul, seriozitatea, toate acestea la un loc am dori să le avem şi noi ca Universitate şi Universitatea la rândul ei să fie un reper de profesionalism, încredere şi competenţă atât în Braşov, cât şi în România”, a declarat rectorul Universităţii „Transilvania”, prof.univ.dr. Vasile Abrudan.

Iniţiat în anul 2011, proiectul reuneşte în cadrul unui forum de dezbateri, oficiali şi specialişti din BNR, Ministerul Educaţiei Naţionale, rectori şi cadre didactice ale universităţilor partenere din proiectele educaţionale ale băncii centrale, reprezentanţi ai Academiei Române şi ai pieţei financiare din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...