Adrian Vasilescu: Trebuie să ne descurcăm de acum încolo cu foarte puţini bani

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat luni la Braşov, după lansarea oficială a celei de a treia ediţii a proiectului "Academica BNR", că am intrat într-o lume în care banii sunt mai puţini, mai scumpi şi trebuie să ne descurcăm de aici încolo cu foarte puţini bani.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 14:45
Adrian Vasilescu: Trebuie să ne descurcăm de acum încolo cu foarte puţini bani

„Ceea ce guvernatorul Mugur Isărescu nu a vrut să spună foarte clar aici, vă va spune Clubul de la Roma care a finalizat un raport acum câteva săptămâni şi care în 30 martie va fi lansat şi la Bucureşti şi va fi tradus şi în limba română. Vor fi prezenţi la Bucureşti chiar autorii raportului în care se spune că, în următorii 40 de ani, lumea trebuie să se bazeze pe o creştere sustenabilă, adică pe bani făcuţi, nu contrafăcuţi. Înainte de criză, lumea s-a obişnuit cu bani contrafăcuţi. De aici încolo, patru decenii lumea ar trebui să se obişnuiască cu bani făcuţi şi banii făcuţi înseamnă, potrivit unui cântec din Ardeal, ‘Banii se fac la pădure din topor şi din secure. Banii nu se fac aşe, stând în cârciumă şi a be’. Cam asta este esenţa cuvântului pe care l-a avut Guvernatorul la întâlnirea de aici”, a spus Vasilescu.

Acesta a adăugat că în prezent cam trei milioane de persoane din România fac bani pentru 19 milioane de locuitori.

Referitor la banii alocaţi din bugetul UE, cei 39,9 miliarde de euro, Adrian Vasilescu a precizat că aceştia sunt bani din vitrină.

„Ei stau acum în vitrină şi de multe ori noi ne uităm la ei cum se uită un copil la o ciocolată şi părinţii nu au bani să-i dea să o cumpere. Aşa ne uităm şi noi la aceşti bani şi depinde de noi ce vom face în aceşti şapte ani, până în 2020, să aducem în ţară această sumă, aproape 40 de miliarde de euro. Este o sumă, dar nu este uşor de luat pentru că banii aceştia nu se dau, trebuie să fie luaţi”, a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.

La lansarea celei de a treia ediţii a proiectului „Academica BNR”, un proiect între Academia Română, BNR, Universitatea „Transilvania” şi 21 de universităţi din România care au specializare în domeniul finanţe-bănci au fost prezenţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, rectori, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Proiectul îşi propune să asigure un dialog direct între BNR şi mediul universitar în vederea sprijinirii îmbunătăţirii curriculei în domeniul finanţe-bănci, impulsionării cercetării ştiinţifice în domeniu şi pentru aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor şi politicilor economice ale României, dar şi cele la nivel european şi mondial.

Alături de suita proiectelor educaţionale destinate creşterii nivelului de cultură financiară în rândul tinerilor, elevi şi studenţi „Academica BNR” vizează extinderea ariei de activităţi specifice la nivelul formatorilor, recunoscând astfel importanţa crucială a acestora şi modelarea viitorilor specialişti în economie şi dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Până la sfârşitul săptămânii, specialişti din domeniul finanţe-bănci vor avea ocazia să asculte prelegeri din partea unor reputaţi specialişti în domeniu din BNR, Academie, dar şi din alte instituţii de profil.

„Este foarte relevant pentru faptul că ei pot transmite aceste cunoştinţe studenţilor pentru că de fapt ne interesează educaţia celor care pe viitor vor lucra în acest domeniu. Experienţa BNR, credibilitatea, profesionalismul, seriozitatea, toate acestea la un loc am dori să le avem şi noi ca Universitate şi Universitatea la rândul ei să fie un reper de profesionalism, încredere şi competenţă atât în Braşov, cât şi în România”, a declarat rectorul Universităţii „Transilvania”, prof.univ.dr. Vasile Abrudan.

Iniţiat în anul 2011, proiectul reuneşte în cadrul unui forum de dezbateri, oficiali şi specialişti din BNR, Ministerul Educaţiei Naţionale, rectori şi cadre didactice ale universităţilor partenere din proiectele educaţionale ale băncii centrale, reprezentanţi ai Academiei Române şi ai pieţei financiare din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Securitatea Europei este imposibilă fără restabilirea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei – preşedinte ucrainean
Securitatea Europei este imposibilă fără restabilirea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei – preşedinte ...
Securitatea continentului european este imposibilă fără restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, a estimat ...
Arafat: Nu se pune problema ridicării măsurilor de limitare a COVID. Rămânem foarte precauţi şi atenţi, monitorizăm încă
Arafat: Nu se pune problema ridicării măsurilor de limitare a COVID. Rămânem foarte precauţi şi atenţi, monitorizăm încă
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că la acest moment nu se pune problema ...
CET Griviţa e în pericol de a opri activitatea şi furnizarea de agent termic – Florin Manole (PSD Sector 1)
CET Griviţa e în pericol de a opri activitatea şi furnizarea de agent termic – Florin Manole (PSD Sector 1)
PSD Sector 1 atrage atenţia primarului Clotilde Armand şi consilierilor locali USR, PMP şi PNL că CET Griviţa este în ...