Afacerile dezvoltatorului imobiliar Impact au crescut cu 7%, la 22 mil.lei, iar pierderile cu 25%

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut cu 7% în primele nouă luni, la 22 milioane lei (5 milioane euro), iar pierderile au avansat cu 25%, la 20,4 milioane lei (4,6 milioane euro).
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 18:45
Afacerile dezvoltatorului imobiliar Impact au crescut cu 7%, la 22 mil.lei, iar pierderile cu 25%

În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 20,6 milioane lei şi pierderi de 16,2 milioane lei.

„Principalele surse de venit cuprinse în cifra de afaceri sunt veniturile din vânzarea de locuinţe construite cu scopul de a fi vândute, venituri din chirii, venituri din servicii prestate şi venituri din vânzarea de terenuri (…) Datorită schimbărilor care s-au înregistrat pe piaţa imobiliară în ultimii trei ani, în 2013 Impact a continuat cu modificări în activitatea operaţională şi adaptarea ei la condiţiile de piaţă actuale. În ultimii doi ani, s-a remarcat o creştere a preferinţei clienţilor de a închiria în defavoarea achiziţiei de locuinţe din cauza condiţiilor restrictive de finanţare existente. O creştere faţă de 2012 se observă la alte venituri operaţionale, în principal datorită trecerii pe venit a soldurilor prescrise de la firmele radiate şi recuperarea diverselor cheltuieli de judecată”, se menţionează într-un raport transmis, miercuri, de Impact Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile s-au dublat în primele nouă luni, la 20,4 milioane lei (4,6 milioane euro), iar cheltuielile au avansat cu 58%, la aproape 41 milioane lei (9,3 milioane euro). În aceeaşi perioadă a anului trecut, Impact a consemnat venituri de 9,6 milioane lei şi cheltuieli de 25,9 milioane lei.

„O creştere semnificativă faţă de 2012 se observă la alte cheltuieli, în principal datorită trecerii pe cheltuială a soldurilor prescrise de la firmele radiate şi la cheltuieli cu serviciile prestate. Cheltuielile cu serviciile prestate au rezultat în principal din cheltuieli cu subantreprenorii pentru proiectele Greenfield şi Roua, din închiderea tranzacţiile cu SC Romconstruct şi Bodogan Aurel. Obiectul acestor tranzacţii a fost stingerea pe cale amiabilă a tuturor situaţiilor litigioase dintre părţi, prezente şi viitoare, indiferent de calitatea procesuală a părţilor, reclamant sau pârât”, se mai arată în raport.

Cheltuielile cu servicii prestate de terţi au urcat la 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro), de la 4,5 milioane lei în primele nouă luni ale anului trecut.

„În vederea susţinerii activităţii de dezvoltare a companiei în cadrul Adunării generale extraordinare a acţionarilor care a avut loc în data de 16 septembrie 2013 a fost aprobată emisiunea de obligaţiuni de către societate, negarantate, convertibile în acţiuni, la o valoare nominală de 100 milioane lei. Obligaţiunile vor fi emise pe o perioadă de 5 ani, dobânda fiind de 7% pe an”, se mai arată în raport.

Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 41,27% din acţiuni.

Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, când participaţiile deţinute de fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, şi Carmen Săndulescu au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat.

Atunci, el a plătit 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din acţiunile Impact, iar ulterior şi-a majorat participaţia, cumpărând inclusiv pachetele deţinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) şi de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

În acţionariatul Impact se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (13,8%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbărilor din acţionariat, acţiunile Impact au crescut puternic în acest an, dublându-şi preţul, de la 0,115 lei la finele anului trecut la un vârf de 0,2485 lei, în timpul şedinţei de vineri, 8 noiembrie.

La finalul şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile Impact au fost cotate la 0,2286 lei, preţ în scădere cu 1,47%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este evaluată la 45,2 milioane lei (10,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...