Afacerile gigantului polonez PKN Orlen, care se extinde agresiv în Europa, cu kazahii de la KazMunayGas, patronii Rompetrol: ce au făcut și ce n-au făcut. Și de ce au cumpărat kazahii grupul Rompetrol

Compania petrolieră poloneză PKN Orlen își tot extinde rețeaua în Europa centrală și s-a tot vorbit despre intrarea și pe piața românească. Chiar dacă publicul larg nu știe, polonezii îi cunosc foarte bine pe kazahii de la KazMuniGas, cei care controlează Grupul Rompetrol.
Mihai Nicuţ - lun, 24 ian. 2022, 17:11
Afacerile gigantului polonez PKN Orlen, care se extinde agresiv în Europa, cu kazahii de la KazMunayGas, patronii Rompetrol: ce au făcut și ce n-au făcut. Și de ce au cumpărat kazahii grupul Rompetrol

Tranzacția anului din industria petrolieră în zona noastră este, fără îndoială cea prin care compania poloneză PKN Orlen a cumpărat benzinării MOL din Ungaria și Slovacia, și, la schimb, a vândut benzinării Lotos stații în Polonia.

După cum se știe, anul trecut PKN Orlen, cam cea mai mare companie din zona noastră, a preluat controlul unei alte companii poloneze, Lotos. Tranzacția a fost însă condiționată, din motive de concurență. PKN Orlen, companie care are șase rafinării în Europa și peste 2.800 de benzinării, devenea prea mare și, pentru a putea prelua Lotos, trebuia să cedeze din rețeaua de stații. Ca atare, Orlen a vândut către MOL 417 stații Lotos în Polonia (ungurii nu erau prezenți pe piața poloneză), dar a cumpărat de la MOL 144 de benzinării în Ungaria și 41 în Slovacia. La fel, PKN Orlen nu era prezentă în Polonia

Aceste informații se știu. Ce nu se știe este că în afacere a apărut și numele KazMunayGas, compania națională petrolieră a Kazahstanului, care deține Rompetrol. Vă rezervăm și o supriză de proporții puțin mai departe.

Site-ul Ratel.kz publică mai multe informații, mai puțin cunoscute publicului nostru, legate de afacerile dintre kazahi și polonezi, în contextul extinderii condiționate a PKN în Europa, dar nu numai. Cităm din publicația kazahă:

“De fapt, de-a lungul anului trecut, Orlen a negociat preluarea unei alte companii petroliere poloneze -Lotos. Însă, organele Consiliului de Concurență din cadrul Uniunii Europene sunt vigilente și se asigură să nu apară monopoluri gigant pe piețele țărilor membre. Prin urmare, au fost de acord cu această tranzacție cu condiția ca o parte din activele Lotos să meargă către un „terț”. Orlen a trimis oferte de cumpărare către câteva zeci de potențiali parteneri din diferite țări. Potrivit unei surse din domeniu, la sfârșitul anului trecut, o delegație din Polonia a sosit în capitala Kazahstanului, unde a purtat discuții cu managementul Companiei Naționale „KazMunayGas”. Niciuna dintre părți nu a făcut publice informațiile privind rezultatele întâlnirii”

Așadar, am aflat că polonezii ar fi vrut să vândă benzinării Lotos inclusiv kazahilor, dar tranzacția nu s-a făcut. Probabil cumpărător ar fi fost Rompetrol, dacă se bătea palma, dar nu putem face judecăți contrafactuale.

Ce a urmat, se știe – tranzacția PKN-MOL, despre care scrie și publicația kazahă, nu reluăm. Altceva nu prea am remarcat însă, și aflăm din publicația kazahă:

“Mult mai important pentru întreaga piață din Europa de Est și Centrală, precum și pentru Rusia și Kazahstan, este Acordul semnat în aceeași zi cu Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) – cea mai mare companie petrochimică integrată din lume. Aramco va achiziționa un pachet de 30% din rafinăria Lotos din Gdansk în schimbul a peste 250 de milioane de dolari. În același timp, Aramco garantează livrarea de țiței în Polonia în cantități de la 200.000 până la 337.000 de barili pe zi (10-17 milioane de tone pe an), ceea ce reprezintă aproximativ 45% din nevoile întregului Grup Orlen pentru procesare atât în Polonia, cât și la rafinăriile din Lituania și Republica Cehă”.

Așadar, compania din Polonia, țară cu sentimente profund anti-rusești, și-a asigurat aprovizionarea cu țiței din zona Golfului, ceea ce stârnește teama publicației kazahe că petrolul rusesc și kazah nu prea va mai avea acces în rafinăriile operate de PKN. Cităm din nou:

“După semnarea acordului cu Aramco, în ziarele poloneze au apărut titluri răsunătoare precum „Debarcarea arabilor la Marea Baltică”. Metafora este destul de exactă – până de curând, Arabia Saudită nu era interesată în mod deosebit de piața europeană. Principalii ei clienți se aflau în Asia de Sud-Est și China. Pandemia insă a schimbat totul, cererea de petrol din lume a scăzut, iar saudiții și-au întors privirile spre Occident. În martie 2020, potrivit Bloomberg, Aramco și-a oferit pentru procesare petrolul  rafinăriilor europene cu o reducere uriașă față de Urals (tip de petrol de referință pentru Rusia-n.red.), de 25 de dolari per baril. Ei își pot permite asta, la un preț de cost de la 10 la 17 USD. Folosind Polonia ca punct de plecare, saudiții vor dori cu siguranță să cucerească piețele vecine ale țărilor europene.

Va fi greu atât pentru Rusia, cât și pentru Kazahstan să concureze cu un astfel de jucător, având în vedere costul de producție la majoritatea zăcămintelor, care este este de două până la două ori și jumătate mai mare. În 2019 – an pre-pandemic, conform Băncii Naționale a Poloniei, 61,5% din țiței a fost importat pentru procesare de către rafinăriile poloneze din Rusia, 14,7% din Arabia Saudită și 10,4% din Kazahstan. Acum este foarte posibil ca petrolul kazah să fie nevoit să caute noi piețe de desfacere”, mai scrie publicația kazahă.

Kazahii au cumpărat Rompetrol pentru că nu au reușit să cumpere o rafinărie în Lituania

Publicația kazahă mai arată un lucru foarte interesant. În anii 2000, KazMunayGas ar fi dorit să facă o ofertă de cumpărare împreună cu PKN Orlen, pentru o rafinărie din Lituania. Afacerea a căzut însă, polonezii au cumpărat rafinăria din Lituania. Un an mai târziu, kazahii cumpărau de la defunctul Dinu Patriciu Grupul Rompetrol, devenind astfel proprietari ai rafinăriei Petromidia de la Marea Neagră.

Cităm iarăși din publicația kazahă:

“În anul 2006, Orlen, de altfel, a propus companiei KazMunayGas un parteneriat pentru achiziționarea rafinăriei din Majeikiai (Lituania) conform aceleiași scheme (livrări de petrol către rafinărie în schimbul participației). Ministrul Economiei al Poloniei, Piotr Wozniak, înainte de întâlnirea cu Nurtai Abyakev, președinte al Senatului Kazah din luna ianuarie 2006, a declarat ziariștilor: „Vrem să venim cu o propunere de unire a forțelor companiei petroliere poloneze cu cele ale companiei kazahe KazMunayGas pentru achiziționarea de acțiuni la rafinăria lituaniană Majeikyunafta.” De aceea, având în vedere ca suntem în Astana, intenționăm să discutăm această problemă cu conducerea companiei kazahe.”

Dar părțile nu au fost de acord, iar KMG a plănuit atunci să cumpere singura rafinăria, concurând cu Orlen și compania rusească Lukoil. Oferta de licitație a KMG valora 1,2 miliarde USD. Drept urmare, Orlen a ridicat prețul la 2,34 miliarde USD și a cumpărat pe cont propriu Rafinăria Majeikiai, iar un an mai târziu, KazMunayGas a cumpărat Rompetrol în România”.

Vrea PKN Orlen ceva în România?

În ultimele luni au apărut mai multe informații legate de un potențial interes al companiei poloneze în România. S-a scris că polonezii ar dori să cumpere chiar Petrom, lucru pe care l-au negat, iar mai apoi că ar dori să cumpere rafinăria Petromidia. Din ce știm acum, cei de la Rompetrol discută cu mai multe companii, inclusiv PKN Orlen, dar nu pentru vânzarea afacerii, ci pentru proiecte punctuale, inclusiv unele de decarbonare, care ar presupune un fel de joint-venture între compania petrolieră din România și investitori interesați.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...