AFM: 270 de firme au fost validate pentru instalarea de panouri fotovoltaice subvenţionate. Lista finală, în „mai-iunie”

Până acum, AFM a validat 270 de instalatori pentru a participa la programul guvernamental de instalare de panouri fotovoltaice pentru persoane fizicesubvenţionate cu până la 20.000 de lei. Numărul lar putea creşte, iar lista finală ar urma să fie publicată cel mai târziu luna viitoare.
Economica.net - mie, 08 mai 2019, 12:20
AFM: 270 de firme au fost validate pentru instalarea de panouri fotovoltaice subvenţionate. Lista finală, în

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va publica mai întâi lista cu firmele de instalatori care au fost respinşi, urmând ca, după ce va trece perioada în care acestea pot face contestaţii şi după perioada în care contestaţiile vor fi analizate, să fie publicată lista finală cu firmele care pot monta instalaţii fotovoltaice acasă la persoanele fizice.

Informaţia ne-a fost furnizată de preşedintele AFM, Cornel Brezuică, pe care l-am întrebat când va fi publicată această listă, în contextul în care mii de oameni o aşteaptă, pentru a se putea înscrie în programul guvernamental prin care îşi pot monta panouri fotovoltaice cu subvenţie de până la 20.000 de lei de la Guvern.

„Suntem în evaluare. Întâi vom publica lista cu cei respinşi care vor avea un termen de contestare. După aceea, vom publica lista finală, cu toate firmele care sunt admise, după care vom semna contractele cu ei”, ne-a spus Brezuică.
În momentul de faţă, sunt 270 de firme ale căror dosare au fost admise în program, şi alte 60 respinse dar „colegii mei lucrează şi acum la dosarele lor”, a spus Brezuică. Şeful AFM spusese mai demult că instutituţia oferă asistenţă pentru firmele ale căror dosare fuseseră întocmite necorespunzător pentru a le ajuta să corecteze documentaţia.

Şeful AFM s-a ferit să avanseze un termen clar la care lista finală va fi publicată, moment de care depinde debutul propriu-zis al programului pentru persoanele fizice, care se vor putea înscrie la instalatorii care vor fi validaţi. „Luna aceasta, în iunie?”. „Iunie e târziu, poate mai devreme”, a răspuns Brezuică.

Sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică a fost prelungită în trei rânduri, AFM primind dosare până la data de 5 aprilie.
Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Citeşte şi:

Legea care anula obligativitatea autorizaţiei de construire pentru panouri fotovoltaice a fost retrimisă comisiilor parlamentare

Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Citeşte şi: 

Ghid nou al AFM pentru persoanele fizice care vor subvenţia de 20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Ce îţi spune statul să faci

Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat.
Fondurile acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...